"2010 referandumu olmasaydı 15 Temmuz olmazdı"
Sarıyer düzenlenen panelde konuşan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, “2010’da yapılan anayasa değişikliği olmasaydı, 15 Temmuz’u yaşamamış olacaktık. FETÖ’cüleri HSYK’ya yerleştirdiler” dedi.
CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı TBMM’de görüşmeleri devam eden anayasa değişikliği ile ilgili “Türkiye Nereye Gidiyor?” konulu panel düzenledi. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, eski Devlet Bakanı Önay Alpago ve İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı paneli çok sayıdaki Sarıyerli takip etti.
Deniz: “Salonlarda değil, sokaklarda konuşacağız”
Panel’in açılış konuşmasını yapan İlçe Başkan’ı Mehmet Deniz, Türkiye’nin kurtuluş savaşından sonra en zor, en kötü ve en acı dönemlerini yaşadığını, işsizliğin had safhada, uluslararası terör örgütlerinin ülkede cirit attığını, Türk Lirasının Cumhuriyet tarihinde en büyük değer kaybını yaşadığını belirterek, “Böyle bir ortamda anayasa değişikliği iklim olarak uygun değildir. Maalesef anayasa değişikliği gündemimize oturmuş, gerçek gündemimiz saptırılmıştır. Bizler meseleleri artık salonlarda değil, sokaklarda çalışacağımızın teminatını veriyoruz” dedi.
“ FETÖcüleri, HSYK’ya yerleştirdiler”
Panelde konuşmacı olarak katılan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, bu anayasa değişikliğinin Türk siyaset tarihinin seyrini değiştireceğini belirterek, “2010 Referandumunda anayasanın 21 tane maddeyi değiştirdiler. Bunun içinde çok büyük mücadeleler verildi. HSYK’nın (Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu) yapısını değiştirdiler, FETÖ’cüleri HSYK’ya yerleştirildiler ve sonucunda 15 Temmuz oldu. Böyle bir değişiklik olmasaydı, 15 Temmuzları yaşamamış olacaktık” dedi
“Bu değişiklikle Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsa bile karşı çıkacağız”
Geçmişte 18 adet anayasa değişikliği yapıldığını söyleyen Durakoğlu, “Bunlardan 2010 yılında yapılan ve şuanda yapılmaya çalışılan hariç anayasa değişikliğinin hepsinin uzlaşmayla, kurum ve kuruluşların, üniversitelerin, baroların, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak yapıldı fakat yapılmak istenen bu değişiklikte hiç kimsenin görüşü alınmadı. Bizler bu yapılmak istenen değişikliğe, sadece Cumhurbaşkanı kim olursa olsun, hatta Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsa dahi, sistem ve rejim değişikliği olacağı için karşı duracağız” dedi.
Alpago; “Egemenliği milletten alıp bir kişiye veriyorlar”
Dünyada parlamenter sistemden, başkanlık sistemine geçmek isteyen bizden başka bir ülkenin olmadığını söyleyen eski Devlet Bakanı Önay Alpago ise; konuşmada, yapılmak istenen değişiklikte egemenlik hakkının milletten alınarak bir kişiye veriliyor. TBMM’nin kapısında ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ibaresindeki Millet ve Halk kavramı burada karıştırılıyor. Millet geçmişi ve geleceği kapsamaktadır. Halk ise sadece bugün ki toplumu kapsamaktadır. Geçmişi ve geleceğimizi yok sayan, bu anayasa değişikliği, halk tarafından kabul edilmemelidir. Demokrasi denge mekanizması ile işler, bu denge mekanizmasından şuan ki hükümet edenler rahatsız olmaktadır, bu da kuvvetler ayrılığı dengesidir. Yasama – Yürütme – Yargı’nın birbirinden ayrı olması dengesidir. Bu dengeyi tek kişiye vermek istiyorlar. Dünya da, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçmek isteyen Türkiye’den başka ülke yoktur. Böyle bir sistemde Valiyi de Cumhurbaşkanı atayacak, partinin il başkanı olan şahsı da Cumhurbaşkanı atayacak, bu sıkıntılı bir yönetim kargaşası doğuracaktır” dedi.
“Hukuk devletini tamamen ortadan kaldırmak istiyorlar”
İKKB Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu konuşmasında, şiddet her yerde var, ailede de var, sokakta da var, şimdide mecliste var. Fiili durum diyorlar? Fiili durum ne demek? Fiili durum anayasa ihlali demek, suç işlemek demektir. Bu suça da af getirmek istiyorlar, mevcut anayasayı kaldırmaya teşebbüs ediyorlar. Hukuk devletini tamamen ortadan kaldırmak istiyorlar. Bundan sonra hepimizin hayatı bir kararname ile değişecek. Cumhurbaşkanı Bakanlarını, yardımcılarını milletvekillerinden seçerse onların Milletvekilliği düşüyor. Bakanlarını görevden alırsa, tekrar milletvekilliği vasfını taşıyamıyorlar. Bu sebeple Cumhurbaşkanına biat etmek zorundalar.
Genç; “Referandumda çıkmaması için alanlarda var gücümüzle çalışmalıyız”
Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen paneli Belediye Başkanı Şükrü Genç de takip etti. Panelde konuşma yapan Başkan Genç, "Burada her şey konuşuldu, bir yöntem belirlememiz gerekiyor sadece bu kaldı. Bireysel çalışmalarımızı, birlikteliğe dönüştürmemiz gerekiyor, bu duruma nasıl geldik onu anlayıp, tersine mücadeleye başlamamız gerekiyor. Özelikle bu konuda kadınlarımızı ön plana çıkartıp, bu konuyu onlara iyi anlatmalıyız, yasa meclisten çıkacak gibi görünüyor referandumda çıkmaması için alanlarda var gücümüzle çalışmalıyız." dedi.