ADFED'den açıklama
Adnan Menderes Dernekler Federasyonu (ADFED) Genel Başkanı Fatih Kavaloğlu, ADFED’in amacı ve çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında, Atatürk ve Menderes çizgisini ortak paydada birleştirdiklerini belirten Kavaloğlu, 27 Mayıs darbesini kabul etmeden darbe zihniyeti ile mücadelenin yerinde olmayacağını söyledi.
ADFED Genel Başkanı Sadullah Fatih Kavaloğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “ADFED, toplumun her kesiminin düşünce ve görüşlerini oluşturan, insanlara eşit mesafede duran, toplumu ortak paydada birleştirmeyi amaç edinmiş, Türkiye’nin yakın tarihini iyi etüt etmiş değerli kadroların bir araya gelerek kurmuş olduğu bir düşünce platformu, sivil toplum örgütüdür.
ADFED; Atatürkçü, milli örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı, milliyetçi, muhafazakar ve laik, özgürlük ve demokrasinin, her anlamıyla yerleşmesini savunan ve serbest piyasa ekonomisine inanan bir sivil toplum örgütüdür..
ADFED olarak, Atatürk ve Menderes çizgisini ortak paydada birleştirip, bu misyonu toplumun her kesimi ile paylaşmak, temel amacımızdır.
ADFED, Türkiye Cumhuriyeti’nde etnik kökenine bakmaksızın kendini bu vatanın ortak paydası hisseden herkesi birleştiren, halkını kucaklama düşüncesini esas alan bir düşünceye sahip sivil toplum örgütüdür. Bu yönüyle federasyonumuz, bir nevi siyaset üstü düşünce hareketidir.
ADFED’in bu ideali; bereketli Anadolu topraklarını besleyen bir ana damar ve tüm vatandaşları bütünleştiren bir çınar ağacı gibi her tarafa kök salacak; uzlaşı, demokrasi, özgürlükler, hoşgörü, ve birlikte ADFED, darbelerin her türlüsüne karşı bir düşünce grubudur. Darbeler ile boğuşan Cumhuriyetimizde, bu süreci başlatan 27 Mayıs 1960 müdahalesinin darbe olduğunu deklare ediyoruz. 27 Mayıs’ı darbe kabul etmeden, darbe zihniyeti ile mücadelenin yerinde olmayacağı; 27 Mayıs’ı sorgulamadan da Türkiye’deki darbe kültürünün insanımızdan ve genç beyinlerden silinemeyeceğini iddia ediyoruz.
Hükümetlerin samimiyetinin, 1960 Yassıada Kararlarını ke el lem yekun, topyekün yok sayılması ve mağdur olanlara iade-i itibar yapılmasıyla ölçülebildiği kanaatindeyiz. 1960 darbesi çözülemeden 1980 darbesi sorgulanamaz ve gerçekçi bir araştırma yapılamaz.
ADFED, siyasetin gelişimi, özgürlüklerin ve demokrasinin çağdaş kriterlere ulaştırılabilmesi için her kesimin darbelerin karşısında olması gerektiğini savunur. Federasyonumuz bu bağlamda, Menderes’i ve arkadaşlarını olduğu kadar; tüm darbeler sonucu hukuksuz yollarla siyaset dışına itilen ve her türlü zulme maruz kalan siyasal aktörlerin, mağduriyetlerini ve darbelerin Türkiye’ye zararlarını tüm ülkemize anlatmayı misyon edinmiş bir sivil toplum kuruluşudur.
ADFED demokratik bilincin; sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının özgürce çalışmasından geçtiğine inanmaktadır. Huzurlu, barış içinde ve adil bir Türkiye’nin; ancak demokratik sivil toplum kuruluşlarının önünün açılması ve çok sesliliğin hayata geçirilmesiyle sağlanacağına inanmaktayız.”