Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
İşte sosyal hayatı olumsuz etkileyen bu rahatsızlığı önlemenin yolları ve tedavi yöntemleri.

 

Bel ağrısı insanın yaradılışından beri karşılaştığı bir sorundur. Binlerce yıl önceden günümüze kadar gelen tarihi kaynaklardan öğrendiğimize göre bu hastalık insanlık tarihi kadar eski.
 
Yakın zamanda yapılan araştırmalar insanların % 80 - % 85’inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı şikayeti ile karşılaştıklarını ve en çok 30 - 40 yaşlarında olan bireylerin bu rahatsızlığı çektiklerini göstermekte.
 
Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr A. Serdar Armağan bel fıtığı hakkındaki merak edilenleri yanıtladı.
 
Halk arasında lumbago,  disk kayması,  bel kayması,  siyatik,  siyatalji gibi terimlerin hemen hemen hepsi beli ağrıyan kişilere yakıştırılan hastalıklardır. Bunun sebebi de insanlık tarihi kadar eski olan bu hastalığın her branştan doktor ve alternatif tıp tedavisi uygulayan kişilerin bu hastaları tedavi etmeye çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum bel fıtığı hastalığına çeşitli adlar verilmesine neden olmuştur.
 
Son yıllarda tıp alanında çığır açan yeni görüntüleme tekniklerinin ( Manyetik rezonans, Bilgisayarlı tomografi) kullanılmaya başlanması bel fıtığının doğru teşhis ve doğru tedavisinin planlanmasına yardımcı olmuştur. Bel fıtığını, bel omurları arasındaki süspansiyon görevini yapan kıkırdak dokunun çeşitli sebeplerle yırtılarak omurilikten çıkan ve kalçaya, bacağa dağılan sinire baskı yapması olarak tarif edebiliriz.
 
Bel fıtığının belirtileri nedir?
 
Bel ağrısı, kalçaya, tek veya iki bacağa yayılan ağrı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük, nadir olarak idrar kaçırma.
 
Bel fıtığı neden oluşur ve nasıl önlenebilir?
 
Ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda çalışma, yüksekten düşme, travma, uzun süren stres, fazla kilo, çok doğum, düzenli spor yapmamak, kronik öksürük ya da kalıtsal nedenlerle oluşur. Korunmak için düzenli, sırt kaslarının güçlendiren spor yapmak, bir şey kaldırırken doğru şekilde pozisyon almak (sırt düz ve dizler kırılarak kaldırmak), omurgaya fazla yük binmemesi için ideal kiloda olmak.
 
Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?
 
Yukarda ki şikayetleri olan kişinin beyin cerrahi uzmanı tarafından öncelikle nörolojik muayenesi yapılır. Doktor muayene bulgularını değerlendirir ve hastanın tedavisini planlar. Kesin tanı bel MRI tetkiki ile konur.
 
Bel fıtığı tedavisinde izlenen yol nedir?
 
Hasta ağrı şikayeti ile beyin cerrahisine müracaat eder. Yapılan muayenede refleksler normal, güçsüzlük yok ise hastaya ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar ve mutlak yatak istirahatı önerilir. 3 - 4 gün içinde şikayetlerinde azalma olmaz ve yeniden yapılan nörolojik muayenesinde kötüleşme yoksa hasta fizik tedavi kliniğine sevk edilir. Şikayetleri devam ederse hastaya gerekli radyolojik tetkikler yapılarak yeni bir tedavi protokolüne başlanır.
 
Çözüm her zaman ameliyat mı?
 
Benim şahsi tecrübelerim ve yapılan istatistiksel çalışmalar göstermiştir ki, bel ve bacak ağrısı ile beyin cerrahisi doktoruna müracaat eden hastaların büyük çoğunluğu tıbbi tedavi ve yatak istirahatı ile sağlığına kavuşmaktadır. Bu şikayetler ile gelen hastaların   % 3 - %5 kadarına cerrahi tedavi gerekmektedir.
 
Hangi durumlarda mutlaka ameliyat gereklidir?
 
Hastaya uygulanan tıbbi tedavi ve fizik tedaviye yanıt vermeyen, 3 - 4 haftadan uzun süren ağrı, hasta ilk muayeneye geldiğinde tespit edilen nörolojik defisit (İdrar kaçırma, güç kaybı, refleks kaybı ) mutlak ve acil ameliyat gerektirir.Ancak bu hasta sayısı çok azdır.
 
Hangi ameliyat tekniği kullanılıyor?
 
Hastaya göre değişmekle birlikte mikro diskektomi diye adlandırılan mikroskop ile yapılan ameliyatlar şu an daha çok tercih ediliyor. Bunun yanı sıra daha yeni yeni kullanılmaya başlanılan endoskopik disk ameliyatı da yapılıyor. Bel fıtığında halk arasında lazer ameliyatı çok yaygın telaffuz ediliyor. Bel fıtığında lazerle ameliyat yok denecek kadar az 7 - 8 yıl önce yaygın yapılmaya çalışıldı başarı şansı az olduğu için klasik cerrahlar tarafından pek rağbet görmedi.
 
Bel fıtığı ameliyatı sonrası nasıl geçiyor?
 
Hasta ameliyat sonrası yatağına alınır, anestezinin etkisinden çıkan hasta yeniden doğmuş gibidir, o dayanılmaz ağrılardan kurtulmuştur. 5 - 6 saat sonra yürütülür ve yemek yiyebilir. Hasta genellikle ertesi günü evine dönebilir.
 
Bel fıtığı ameliyatlarının başarı yüzdesi nedir,  tekrarlama oluyor mu?
 
Bel fıtığı ameliyatında sonucu belirleyen en büyük etmen cerrahın doğru tanı ve doğru ameliyat şeklini planlamasıdır. Ameliyat sonrası hastanın ağrılarının geçmesi ve felç durumunun düzelmesindeki başarımız % 95’dir.Tekrarlama sorunuza gelirsek çok nadir olarak tekrarlama görülüyor. Bu da aynı diskten veya farklı bir diskten kaynaklanabilir ama bu çok nadir görülür.
Yapay disk nedir sizde kullanıyor musunuz?
Bel fıtığı ameliyatında disk protezi çok nadir kullanılıyor. Yapay disk daha çok boyun fıtığında kullanılıyor.
Günümüzde bel fıtığı hastalığı daha çok görülüyor sebebi nedir sizce?
Düzenli egzersiz ve spor yapmamak, uzun süreli oturmak ( büroda ve bilgisayar başında), sigara içmek, ağır yük taşımak, travma gibi sebepler en yaygın olanları.
Bel fıtığı hastasının artmış görünmesinin en büyük nedeni görüntüleme tekniklerinin gelişmesi ve kullanılabilirliğinin artması. Bu, hastalığın teşhisini kolaylaştırdı ve daha önce adı çeşitli şekilde anılan bel ağrılarının asıl nedeninin bel fıtığı olduğu bu görüntüleme teknikleriyle doğrulandı.  Bundan dolayı bel fıtığı sayısı artmış gibi algılanıyor. (habertürk) 

Bu haber toplam 7634 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT