CHP 'Turizm Krizi'ni Sarıyer'de masaya yatırdı
SODEM tarafından düzenlenen “Turizm Sektörünün Krizi ve Belediyelerimiz” konulu panel Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde Maslak’ta bir otelde gerçekleşti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile CHP’li belediye başkanları ve sektör temsilcileri “Turizm Sektörünün Krizi”ni masaya yatırdı. Yapılan konuşmalara bağlı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 10 maddelik bir yol haritası açıkladı.
Şükrü Genç: “İşletmeler değil, yaşamlar bu sektöre bağlı”
Mevcut iktidarın Türkiye’yi her an yıkıma sürüklediği bir dönemde turizmin bu yıkımdan ciddi ölçüde payını aldığını belirterek, “Türkiye turizminin uçuruma sürüklendiğini içimiz kan ağlayarak gözlemliyoruz. Turizm işletmeleri değil, yaşamlar bu sektöre bağlı. Biz yerel yönetimler olarak elimizi taşın altına koymaya kararlıyız” dedi.
Katılımcılar çözüm yolları ile ilgili bilgiler sundu
Moderatörlüğünü Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in yaptığı panelde, katılımcılar Turizm Sektörünün Krizi ile ilgili görüşlerini açılayarak çözüm yolları hakkında bilgiler sundular.
Kılıçdaroğlu 10 maddelik yol haritasını açıkladı
Panelde konuşan Kılıçdaroğlu, “Neden turist gelmiyor, asıl sorulması gereken belki temel soru bu. Türkiye’nin bozulan imajı konusunda ortak bir görüş var. Bütün sektörler turizm de dahil Türkiye’nin bozulan imajı Türkiye’ye turistin gelmesini engelliyor” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yapılan tüm konuşmalara bağlı olarak 10 maddelik bir yol haritası açıkladı:
1 - Siyaset, dış politika Türkiye’nin çıkarları üzerine inşa edilmeli ve imajı düzeltilmeli.
2 - 2020 yılında Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin turizmde ilk ona giremeyeceni söylüyor. Dışarıdan gelen turist sayısında altıncı sıradayız. Turizm sektöründe yeniden onarım, yapılanma gerekli. Özellikle teknoloji ve iletişimdeki gelişmeler dikkate alınmalı. Sektör temsilcilerinin de içinde bulunacağı bir planlama yapılmalı.
3 - Yerel yönetimler çevre duyarlılıklarını korumalı ve özellikle bu konuda daha ciddi çabalar harcamalılar. Kıyıların korunması açısından bu konu önemli.
4 - Turizm çeşitlendirilmeli, planlama ve tanıtım yeniden ele alınmalı.
5 - Bu süreç içinde yerel yönetimler alt yapı çalışmalarına başlamalı ve bitirmeli.
6 - Turizmciler ve belediyeler hem sezon öncesinde hem de sezon sonrasında bir araya gelmeliler. Turizmciler hangi eksiklikler olduğunu aktarmalılar, sezon sonunda da amaçların ne kadar gerçekleştiğini ve diğer sezona nasıl hazırlanmaları gerektiği konusunda planlama yapmalılar.
7 - Türkiye’nin bölgesel tanıtıma ihtiyacı var. Özellikle yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmalı, yerel markalar yaratmalıyız.
8 - Belediyelerin güçlü mali tablolarına kavuşturulması gerekiyor. Böylece belediyeler, turizmcilerin bekledikleri yatırımları ya da tanıtımları biran önce yapmalılar.
9 - THY, Antalya ve Dalaman gibi yerlerden başlayarak, özellikle turistlerin yoğun olarak geldiği ülkelerle doğrudan tarifeli seferler yapabilmeli.
10 - Yeni cazibe merkezleri oluşturmak için turizmciler ve yerel yönetimler mutlaka bir araya gelmeli.
Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Turistin gelmesi için her şeyimiz var. Tarih deseniz var, kültür deseniz var, deniz deseniz var, güneş deseniz var, her şey var, eksik olan ve turistin gelmesini engelleyen en temel şey Türkiye’deki dikta yönetimi. Bu yönetimin değişmesi gerekiyor.”