Didem Engin yerel basının sorunlarını meclise taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Basın İlan Kurumu’nun ilan ve reklam dağıtım politikasındaki adaletsizliğiyle ilgili TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan ve reklam dağıtımlarındaki adaletsizlik iddialarını ve dijital haberciliğin neden ilan ve reklam kapsamına alınmadığını Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı bir soru önergesi ile gündeme taşıyarak "AKP’nin 15 yıllık tek başına iktidarında, resmi ilan ve reklamların adaletsizce dağıtıldığı, yandaş olmayan basının ilan gelirleri yoluyla cezalandırıldığı yaygın bir kanı haline geldi" dedi.
YEREL BASIN İÇİN İLAN VE REKLAM GELİRLERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Didem Engin soru önergesinde "Türkiye genelinde resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunan ulusal ve yerel gazetelerin sayısı kaçtır? 2002-2017 yılları arasında Basın İlan Kurumu vasıtasıyla resmi ilan ve reklam alan ulusal yayınların aldıkları ilan ve reklam tutarı ile yerel yayınların aldıkları ilan ve reklam tutarı yıllık olarak nedir?" diye sordu.
Özellikle yerel basın açısından resmi ilan ve reklam gelirlerinin adil ve tarafsız bir şekilde dağıtılmasının yerel gazetelerin siyasi baskı olmadan yayın hayatına devam edebilmeleri, dolayısıyla halkımızın yerel haberleri yansız ve tarafsız alabilme özgürlüğü açısından büyük önem taşıdığını belirten Didem Engin, "İstanbul ili genelinde ve ilçelerinde yayın yapan yerel gazete sayısı kaçtır? Bu yerel gazetelerden kaç tanesi Basın İlan Kurumu vasıtasıyla resmi ilan ve reklam alabilmektedir? İstanbul ilinde yayın yapan gazetelerin 2002-2017 yılları arasında aldıkları resmi ilan ve reklam tutarı nedir? Belirtilen yıllar arasında, sayı ve tutar bakımından en fazla reklam alan ilk 20 yerel gazete ve aldıkları yıllık reklam tutarı nedir?" sorularını yöneltti.
İLAN VE REKLAMLARIN ADİL DAĞILIMI NASIL SAĞLANIYOR?
Didem Engin, "Basın özgürlüğü ve vatandaşlarımızın haber alma özgürlüğünü korumak adına ilan ve reklamların adil ve tarafsız bir şekilde dağıtımı nasıl sağlanmaktadır?" sorusu ile basın özgürlüğü ve vatandaşlarımızın haber alma özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
BASIN İLAN KURUMU DİJİTAL ÇAĞI NE ZAMAN YAKALAYACAK?
Önergesinde dijitalleşen çağla birlikte, özellikle yerel gazetelerin, basılı yayıncılıktan öte dijital yayıncılığa yöneldiği vurgulayan Didem Engin, "Günümüzün haber akış hızı ve internet erişimi göz önüne alındığında, yurttaşlarımız yazılı basın kadar dijital haberciliği de artan ilgiyle takip etmektedir. Bu sebeple basın kuruluşları Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan ve reklam dağıtımında dijital yayıncılığı görmezden gelen anlayışına son verilmesini beklemektedirler" diye konuştu. Didem Engin soru önergesinde "Günümüzde dijital medyacılığın hızla geliştiği ve yurttaşlarımızca anında erişim sebebiyle daha çok tercih edildiği düşünüldüğünde, Basın İlan Kurumu resmi ilan ve reklamları dağıtırken, özellikle yerel basın açısından dijital gazeteciliğin de bu gelirlerden faydalanmasını sağlamak için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?" sorusunu yöneltti.