Eğitimin ülke ekonomisine etkisi
Eğitim konusu son zamanlarda birbirine girmiş durumda. Hem öğretmen atamaları hem öğretmen açığı verilen eğitim ve içeriği olmak üzere bir çok konu başlığımız var. Öğretmenler üniversiteyi kazanıp, bölümünü bitirip, kpss den yüksek bir puan alsalar dahi atanamayabiliyorlar. Milli eğitim bakanlığı ise onca öğretmen açığını ücretli olarak öğretmen almakla kapatmaya çalışıyor. Tüm bunları yan yana koyunca insanın gülesi gelmiyor değil. Tüm bunların yanında sürekli olarak müfredat ve sistem değiştiriliyor. Yeni eğitim programları ile öğretim yılı başlıyor. Ama bir sonraki öğretim yılı aynı eğitim programıyla devam etmesi neredeyse imkansız. Değişiklik ve yenilikler her zaman iyi olmayabiliyor.
Örneğin yiğenim el yazısıyla okuma yazma öğrendi. Ama bu sene tekrar normal yazıya geçildi ve çocuk afallamış durumda. Bunun gibi bir çok yenilik ve değişiklik çocukların okula uyumunu güçleştirdiği gibi bunun yanında eğitimini de olumsuz etkiliyor. Derslerine odaklanamayıp başka şeylerle uğraşan bireyler okullarda çok da fazla bir şey öğrenemiyor sonuç olarak. Tüm bunları bir araya getirince gerçekten kötü yönetilen bir sistemin içinde olduğumuzu anlıyoruz.
Eğitim bir ülkenin kalkınması için baş farktör. Cevabim.com gibi soru cevap sitelerinde en çok gündeme gelen sorular da bu konuyla ilgili. Öğrenciler eğitim-öğretim yıllarında bilim ve teknolojiye yönlendirilmesse çağın gerekli kıldığı becerilere sahip olamazsa hayata uyum sağlayamaz. Hayata uyum sağlayamayan birey ülkesine de katkıda bulunamaz. Bu sonuca ulaşmak çok zor değil. Sadece eğitimde en iyi olan ülkelerin bireyleri ülkelerine katkı sağladığını ve diğer ülkeler ile yan yana geldiğinde fark yarattığını görebilirsiniz.
Eğitimin ülke ekonomisi için önemi de çok büyüktür. Ülke ekonomisi büyük olan ülkelere baktığımız zaman onların üreten ülkeler olduğunu görüyoruz. Ve bu üretim sadece araba, tohum, meyve gibi somut şeyler de değil. Bu üretim daha çok fikir bazında olmakta. Hatta bu üretimin en büyük zemin bulduğu yerlerden birisi de internet. Amerikan ekonomisinin en büyük gelir kaynaklarından birisi internet siteleri.
Facebook, twitter, google gibi şirketlerin gelirleri doğruca amerikaya giriyor. Bu da ülke ekonomisine katkı demek. İşte böylece ülkelerine kocaman bir gelir kaynağı oluşturuyorlar.