İlişkilerde Bağlanma Sorunu

İlişkilerde Bağlanma Sorunu

Bakıma muhtaç olan bebeğin birincil (fiziksel ve duygusal) ihtiyaçlarının karşılanması üzere kurulan bağ, bebek ve ebeveyni arasında oluşan ilk duygusal bağdır. Bu bağ, daha sonra sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimin adeta lokomotifi haline gelir. Bebeğin bu ilk bağlanma deneyimi, hayatının ilerleyen dönemlerinde diğer insanlara ve olaylara karşı olan duygu ve davranış biçimlerini kalıcı olarak şekillendireceği için oldukça önemlidir.

Yetişkinliğimizde sahip olduğumuz bağlanma stili, partner seçimimizden, ilişkilerimizin nasıl ilerlediğine kadar, tüm sosyal ve duygusal ilişki dinamiklerimizi etkiler. Bu yüzden bağlanma stilimizi tanımak, ilişkilerimizdeki güçlü yönlerimizi ve geliştirilmeyi bekleyen zayıf noktalarımızı anlamamıza yardımcı olur.

Bağlanma Stilleri Nelerdir?

Bağlanma davranışları, Bağlanma Kuramı(John Bowlby)'na göre 4 ana stile ayrılmıştır;

1.      Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma stiline sahip olan kişiler, partneri sıkıntıya düştüğünde ona destek olur. Bunun yanı sıra kendi sıkıntıları olduğunda da yanında rahat hissettiği partneri ile paylaşır. İlişkileri dürüstlük, açık ve eşit olmak prensipleri üzerine kuruludur. Her iki eş de ilişkilerinde kendilerini özgür hisseder ve birbirlerine karşı sevgi doludur.

2.      Kaygılı Bağlanma

İlişkilerinde kaygıyla bağlı olan kişiler, gerçek aşkı hissetmek veya eşlerine güven duymak yerine genellikle ‘duygusal açlık’ hissederler. Sık sık kendisini kurtarması ya da tamamlaması için eşlerini arama eğiliminde olurlar. Partnerlerine adeta yapışarak bir güven hissi arasalar da, genelde partnerlerini uzaklaştıran eylemlerde bulunurlar.

3.      Kaçınmalı Bağlanma

Kaçınmalı bağlanan kişiler, ilişkilerin güvenilmez olduğunu düşündüklerinden, kendilerini duygusal olarak eşlerinden uzak tutarlar.  Partnerlerinin, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahip olmadığını düşünmesini sağlarlar. Zorlandıklarında ilişkiden kaçma, uzaklaşma ve kendisini iletişime kapama gibi davranışlarda bulunurlar.

4.      Karmaşık Bağlanma

Karmaşık bağlanma stiline sahip olan kişiler ise, kendilerini çok inişli çıkışlı ya da dramatik ilişkilerde bulabilirler. Duygularını uzak tutmaya çalışsalar da yapamazlar. Genellikle terk edilme korkusu yaşar fakat aynı zamanda samimi olmak konusunda mücadele ederler. Reddedildiklerinde partnerlerine adeta yapışıp, çok yakın olduklarında kapana kısılmış gibi hissedebilirler.

Güvenli Bağlanma Nasıl Sağlanır?

Bağlanma stilinizi tanımaya başladığınızda, bu konudaki farkındalıklarınızı arttırarak, başkaları ile yakınlaşmaktan ve duygusal olarak bağlanmaktan kaçındığınız yolları keşfedebilirsiniz. Böylece “kazanılmış güvenli bağlanma” stili oluşturmak için çabalayabilirsiniz .

Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden alacağınız online çift ve aile terapisi hizmeti ile bağlanma stilinizin farkına vararak, hem siz hem de partneriniz güvensizliklere ve korkulara meydan okuyabilirsiniz. Böylece tatmin edici, sevgi dolu bir ilişki sürdürmek için yeni ve güvenli bir alan oluşturabilirsiniz.

Bu haber toplam 774 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT