Jinekomasti nedir
Erkeklerde salgılanan östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliği vücutta bazı estetiksel sorunlara neden oluyor. Bu tür bir hormon dengesizliğinin yol açtığı en önemli sorunların başında ise Jinekomasti geliyor.
Jinekomasti nedir diye merak edenler için erkeklerde tek ya da çift taraflı olarak meme dokusunun fazla gelişmesi ve kadın memesine benzer bir hal almasına verilen tıbbi isim olarak biliniyor. Hormon dengesizliği nedeni ile erkeklerde ergenlik döneminde başlayan gelişimlerde memelerde normal düzeyinin dışında bir gelişim görülüyor. Ve bu çok önemli bir estetik kaygı olarak karşımıza çıkıyor. Ve ancak Jinekomasti ameliyatları ile normal bir görünüm elde ediliyor.
Jinekomasti en çok ergenlik dönemlerinde oluşuyor. Ancak tedavi ve ameliyat için gelişim sürecinin tamamlanması öneriliyor. Bazen yeni doğanlarda ve yaşlı erkeklerde de horman düzeylerindeki anormal hareketlilik sonucunda da Jinekomasti görülebiliyor.
Jinekomasti neden olur
Erkeklerde görülen en önemli estetik kaygılardan olan Jinekomasti hormon düzeyindeki dalgalanmalar nedeni ile oluşuyor. Testosteron hormonundaki düşün veya östrojen hormonundaki anormal artış en önemli nedenlerinden olarak biliniyor. Bilindiği üzere testosteron erkeksi özellikleri kontrol ederken östrojen kadınsı özeliklerin kontrol edildiği hormonlardır. Kas kütlesi, vücut kılı gibi erkeksi özelliklerin kontrol edildiği testosteron hormonunun azlığı ya da göğüslerin büyümesi gibi kadınsal özelliklerin kontrol edildiği östrojen hormonunun çokluğu erkeklerde Jinekomasti oluşumuna neden oluyor. Jinekomasti oluşumunu tetikleyen bu hormon düzensizlikleri ise birçok farklı nedene bağlı olabiliyor.
İlaç kullanımı, uyuşturucu ve alkol kullanımı, bazı sağlık sorunları nedeni ile oluşabilecek komplikasyonlar veya bazı hatalı bitkisel ürün takviyeleri hormon düzensizliklerine ve dolayısıyla Jinekomasti’ye neden olabiliyor.
Erkek bebeklerde Jinekomasti
Bazı erkek bebekler anne karnında iken anne vücudunda bulunan östrojenin etkisi ile büyük göğüslerle doğabiliyor. Bebeklerde görülen Jinekomasti çok büyük oranlarla doğumdan sonra iki ila üç hafta içerisinde kendiliğinden kayboluyor. Bebeklerde görülen Jinekomasti tedavi ve ameliyat gibi önemli süreçler gerektirmeden geçiyor.
Ergenlik döneminde Jinekomasti
Çoğu kez tedavi ve ameliyat gerektirmeyen geçici Jinekomasti süreçlerinden birisi de ergenlik dönemlerinde yaşanıyor. Bu dönemde sürekli olarak değişen hormon düzeyleri Jinekomasti’ye neden oluyor. Ve ergenlik Jinekomasti vakalarının büyük bir çoğunluğu kendiliğinden kayboluyor. Bu bilimsel gerçeğe dayanarak bu dönemde var olan Jinekomasti sorunları için hekimler ergenlik sürecinin bitmesini bekliyor. Eğer ergenlik bitiminde hala bu şişlik ve sorun devam ediyorsa, o durumda tedavi ya da ameliyat alternatifleri değerlendirmeye alınıyor.
Yetişkinlerde Jinekomasti
Yetişkinlerde Jinekomasti 50 ile 69 yaş arasında kendini ortaya koyuyor. Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığın bu yaş grubunda her dört erkekten birinin Jinekomasti sorunu yaşadığını gösteriyor. Bu süreçte ilaç tedavisi yapılabiliyorken, çoğu kez Plastik ve Estetik cerrahlar aracılığı ile operasyon yapılması gerekiyor.
Her yaş grubunda karşılaşmış olduğunuz Jinekomasti sorunları için Este Port Estetik merkezine ulaşabilirsiniz. Estetik Cerrah Op. Dr. Ali Mezdeği ile görüşme yapabilir ve gerekli olan tedavi veya ameliyat süreçleri için bilgi ve destek alabilirsiniz.
Jinekomasti nedir