Manas Yalısı satılıyor
Emekli Lahey Büyükelçisi Reşat Erhan’ın bir dönem yazlık, daha sonra da sürekli konut olarak kullandığı Manas Efendi Yalısı, Sarıyer İcra Müdürlüğünce 2 milyon 750 bin lira muammen bedelle satılıyor.
Yalıyı, 1878’de, Tarabya 587 nüfuslu bir diplomat köyü iken, Manas ailesinden çıkan son saray ressamı Josef Manas inşa etmişti.
Miras sorunu çıktı
Vehbi Koç’un Sarıyer’deki bir yalıya taşınması üzerine, Ankara’dan çocukluk arkadaşı olan diplomat Reşat Erhan da 1955’te Manas Efendi yalısını satın almıştı. Kızlarının biri Cenevre’de, diğeri Ankara’da yaşadığından kış aylarını yalnız geçiren Erhan, dört katlı binaya dönüştürülen yalının üçüncü katını tüccar Kerim Erduran’a, dördüncü katınıysa Haldun Simavi’nin oğlu Süleyman Simavi’ye kiraladı. Yalıyı çok beğenen Erduran’ın uzun yıllar süren ısrarı sonrası, yalının kat mülkiyeti yerine yüzde 25 hissesini devretti. 1982’de Reşat Erhan, 3 yıl sonra da Erduran yaşamını yitirince miras sorunu 1990’da mahkemelik oldu. Erduran’ın ilk eşinden kızı ile son eşi arasında miras kavgası başladı. Büyük hissedar Erhan’ın torunları, Yasemin Kaplun ile Erhun Erhan’da istemeyerek bu sürece dahil edildi. 16 yıldır süren mahkeme, evi satışa çıkarmaya karar verince, yalının yüzde 75 hissesine sahip olan, Reşat Erhan’ın iki torununun satışı önlemek için yaptıkları girişim işe yaramadı. Bodrum kat hariç toplam 522 metrekare oturum alanı olan yalı, 9 Haziran Salı günü Saat 10.30-11.00 saatleri arasında 2 milyon 750 bin TL muammen bedelle açık artırmaya çıkacak.
Satın almak istediler
Türk Dış Ticaret Bakanlığı’nda danışman olarak görev yapan, Erhun Erhan, yüzde 25 hisseyi satın almak istediklerini ancak Erduran’ın mirasçılarıyla anlaşamadıklarını anlattı: "Aynı özellikteki yalılar, 3-4 katına satılıyor. Tek isteğim, değerinde ve buraya yakışan profilde bir insana satılması. Biz de açık artırmaya katılacağız" dedi.
Alman Kraliçesi’nin minyatürünü yaptı
MANASLAR, İstanbul’un en tanınmış Ermeni ailelerinden. Soyadları saray ressamı Rafayel’in ikinci ismi Manase’den gelir ve aslen Kayserililer. Josef Manas, ailenin son saray ressamı. 1835’te İstanbul’da doğan Josef Manas 1916’da öldü. Abdülmecit döneminde Avrupa’da öğrenim gördü. Saray ressamı olarak, Sebuh Manas’ın yerine geçti.