Milyonluk yalılara karşı, tekne yalı

Milyonluk yalılara karşı, tekne yalı
Sarıyer’de demir attığı teknesini arkadaşlarının yardımı ile ev yapan 67 yaşındaki Mehmet Sözen 11 yıldır iki katlı tekne evinde yaşıyor.

Sarıyer’de demirlediği teknesini 40 yıllık denizcilik hayatı sonrası arkadaşlarının yardımı ile eve çeviren 67 yaşındaki Mehmet Sözen 11 yıldır yalı teknesinde yaşıyor. Romanya’da 11 ay Bulgaristan’da  2 ay kacak kalkan avından dolayı göz altında kaldığını belirten Sözen artık balık avlamak yerine ördüğü balık ağları ve oltasıyla tutuğu balıkları satarak geçimini sağlıyor. Sözen’in tek isteği balıkçıların eğitilerek deniz yok edilmemesi.

Ordu'nun Ünye ilçesinde 15 yaşında baba mesleğini devam ettirerek denizlerde balıkçı tayfası olarak çalışmaya başlayan Mehmet Sözen  40 yıl çeşitli balık teknelerinde tayfalık yaptı. 4 çocuk babası Sözen eşiyle anlaşamadığı için ayrılarak hayatını geçirdiği denize bu kez evini yaptı. Aldığı balıkçı teknesini Sarıyer’de demirleyerek arkadaşlarının yardımıyla iki katlı bir eve cevirdi. 11 yıldır iki katlı tekne yalısında yaşayan Sözen’in tek derdi bilinçsizce yapılan balık avı.

Milyonluk yalılara karşı iki katlı tekne yalısında  denizde yaşayan Sözen ördüğü balık ağları, oltasıyla tuttuğu balıkları satarak ve boğazda dağlıçlar duba değişimi yaparken yardım ederek yaşıyor. En büyük aşkı olan denizin çok hızlı bir şekilde yok edildiğini ve bunun büyük ızdırap verdiğini belirten Sözen “ Boğazda geceleri yapılan trol ve Sonarla yapılan avcılık nedeniyle balıkların Gürcistan’a doğru kaçtığını olanlarında hızla yok oluyor. Binlerce metre alana 380 volt elektrik verilerek balıklar yakalanıyor. Denizin doğasıyla oynuyorlar. Göz göre göre yok ediyorlar. Güvenlik güçlerine Ahırkapı ve Rumeli Feneri bölgelerini bana verin ben gönüllü olarak trole karşı beklerim dedim ama bunu da kabul etmediler” dedi.

Tayfalık döneminde kaçak kalkan avı için gittiğim Romanya’da 11 ay Bulgaristan’da 2 ay göz altında kaldığını belirten Sözen “ 40 yılımı denizlerde tayfalık yaparak geçirdim. Türkiye’de bulunan balıklar dünyanın hiçbir yerinde bulunamazdı. Amatörce ve bilinçsizce yapılan avcılık türlerimizi tüketiyor balıklarımızın tadı değişiyor. Balıklar artık kaçmaya başladı. Balıkçılar mutlaka eğitilmeli. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizlerden sorumlu mutlaka bir bakanı olmalı” dedi.

Bütün zamanın Sarıyer Sahilindeki tekne evinde geçiren Sözen ördüğü balık ağlarını satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Yürüyüş yeri olan sahil kenarında balıkçılar teknelerini kaldırım kenarındaki demirlere halatlarını bağlamalarından dolayı bir çok şikayetinde olduğunu belirtiyor.

Aliye ÇETİNKAYA

Bu haber toplam 1833 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum