Prostat Kanserinde Erken Teşhisin Önemi

Prostat Kanserinde Erken Teşhisin Önemi

Prostat kanseri , dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanserdir. Erkeklerde kansere bağlı ölümlerde prostat kanseri ikinci sıradadır. Prostat kanseri teşhisi konan hastaların yaklaşık %60'ı 65 yaş üstündeki erkeklerdir. Prostat kanseri teşhisinde ortalama tanı yaşı 66'dır.

Tüm bu istatistiklerin haricinde şu kesin olarak biliniyor ki, prostat kanserinde erkek teşhis çok büyük bir önem taşıyor. 1990’ların başında kanser tarama sistemlerinin popüler hale gelmesinden bu yana kanserden ölüm oranı da adım adım düşüyor.

Prostat kanserinde erken teşhis, doğru tedavi yöntemini seçmede büyük katkı sağlıyor. Kanser vücuda yayılmadan önce tanı konulduğunda prostat kanseri tedavisi çok daha yüksek başarı oranları ile sonuçlanıyor.

Ailesinde kanser vakası bulunanlar, genetik kanser yatkınlığı olanlar ve yaşam tarzı açısından prostat kanseri risk faktörlerine sahip olan erkeklerin prostat kanseri taramasını dikkate alması gerekiyor.

Prostat Kanserini Erken Teşhis Etmek için Taramalar

Prostat kanserini erken teşhis etmenin en iyi yollarından biri, prostat kanseri riski taşıyan erkeklerde hastalığı bulmak için tarama testidir. Prostat kanseri için uygulanan en yaygın iki tarama testi şunlardır:

  • Prostata özgü antijen (PSA) testi
  • Dijital rektal muayene (DRE)

PSA Testi

PSA testi, prostat hücreleri tarafından kanda salınan bir proteini ölçen bir kan testidir. Bir erkeğin PSA seviyesi ne kadar yüksekse, prostat kanseri olma olasılığı o kadar yüksektir.

Yüksek PSA seviyelerine genellikle iyi huylu prostat büyümesi veya prostatit gibi kanser olmayan durumlar neden olur.

Prostat kanseri olan bazı erkeklerde yüksek PSA olmayabilir.

PSA testi prostat kanseri teşhisi için uygulanan en yaygın taramadır.

Ortalama bir erkek için, PSA seviyeleri tipik olarak mililitre başına 4 nanogramı geçmez. Prostat kanseri olan kişiler için, PSA seviyeleri genellikle bu sayının üzerine çıkar. 

DRE (Dijital Rektal Muayene)

Prostat kanseri için diğer rutin tarama, dijital rektal muayenedir. Bu muayeneden sonra, doktorunuz prostatınızın büyümüş veya düzensiz şekilli olup olmadığını belirleyebilecektir.

DRE için doktor hastanın rektumundan parmak ile muayenede bulunur.

PSA testi 1980'lerin sonunda piyasaya sürüldükten sonra, doktorlar bunu prostat kanserini taramak için DRE ile birlikte yaygın olarak kullandılar. DRE bazen normal PSA seviyelerine sahip erkeklerde kanser teşhisine yardıcı olabilir.

Prostat Biyopsisi

PSA testi ve DRE muayenesi prostat kanserine işaret ediyorsa, bir prostat biyopsisi yapılması gerekebilir.

Biyopsi için, prostat bezinden mikroskobik doku parçaları çıkarılır. Bu doku daha sonra bir teşhis laboratuarında kanserli hücreler açısından incelenir.

Biyopsi prostat kanserini ortaya çıkarırsa, bir sonraki adım en iyi tedavi türünü bulmaktır.

Uygun Tedavi Seçeneğini Seçmek

Prostat kanseri taramasının faydası, prostat kanserini erken teşhis etme şansı sunmasıdır. Kanser hala lokalize iken ve çok sayıda tedavi seçeneği varken tanı koymak başarılı bir tedavi ve tam iyileşme sunar.

Bu haber toplam 2649 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık