Sarıyer'deki yüzlerce gecekonduya İMAR BARIŞI ŞOKU!

Sarıyer'deki yüzlerce gecekonduya İMAR BARIŞI ŞOKU!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Sarıyer Belediyesi ve İstanbul Valiliği’ne gönderilen yazıya göre; Sarıyer’deki binlerce gecekondu hakkındaki yıkım kararları devam edecek.

24 Haziran seçimleri öncesinde çıkartılan İmar Barışı’yla “Yapı Kayıt Belgesi” alan kaçak ve ruhsatsız yapılara ait daha önce alınan yıkım kararları iptal ediliyordu. Ancak bu iptalin Sarıyer’deki Boğaziçi İmar Kanunu’nun geçerli olduğu öngörünüm bölgesini kapsamadığı ortaya çıktı.

SARIYER MANŞET ÖZEL HABER / Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Sarıyer Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda; “İmar Barışı” kapsamında verilen yapı kayıt belgesiyle iptal edilen yıkım kararlarının 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nu kapsamadığı yıkım kararlarının devam ettiği belirtildi.  

Bakanlık: “Yıkım kararları devam edecek”

İmar Barışı Kanunu’nun içeriğinde; 2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunun 13. maddesi kapsamında kaçak yapılar hakkında alınan yıkım kararlarının iptaline dair ifade bulunmayınca Sarıyer Belediyesi konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşünü istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden Sarıyer Belediyesi’ne gönderilen yazıda; “Ruhsatsız / ruhsat ve eklerine aykırı yapılar hakkında 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 13’üncü maddesi uyarınca verilen yıkım kararları 3194 sayılı İmar Kanunun geçici 16’ıncı maddesi kapsamında kalmadığından aksine bir yargı kararı bulunmadıkça iptal edilmeyeceği ve 2960 sayılı kanun kapsamında verilen yıkım kararları doğrultusunda idaresince yıkım işlemlerine devam edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

Yıkım kararları neden iptal dışı tutuldu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu görüşüne bakıldığında; İmar Barışı’na başvuruda bulunduğu halde yapı kayıt belgesi alan binlerce gecekonduya ait daha önce alınan yıkım kararları devam edecek. Bu kapsamdaki gecekondu mahallelerinin bulunduğu arazilerin büyük kısmı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Sarıyer Belediye Meclisi’nin bu mahallelerin mülkiyet sorununun çözümüne yönelik meclisten çıkarttığı imar planları ise İBB Meclisi’nin gündemine dahi alınmadan geri gönderilmişti. Bu mahallelerdeki yıkım kararlarının İmar Barışı kapsamında ipal dışı tutulması ise kafalarda seçim sonrasında yaşanacak gelişmeler hakkında soru işaretleri bırakıyor.

belge1-004.jpgbelge2-003.jpg

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 17382 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
4 Yorum