'Sarıyer’in çöküşü belediye başkanlarının müdahalesiyle başladı'
Sarıyer’in aktif sivil toplum kuruluşlarının başında gelen Sarıyer Sivaslılar Derneği (SASİDER) Başkanı Ali Genç, sporla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Koyu bir Sarıyer taraftarı olan Genç, “Sarıyer’in çöküşü belediye başkanlarının kulübe müdahale etmesiyle başladı” dedi.
Eski amatör futbolcu olan, aynı zamanda bir dönem Çayırbaşı Spor Kulübü’nde de başkanlık yapan SASİDER Başkanı Ali Genç ile Sarıyer’de sporu konuştuk. Sarıyer Spor Kulübü ve amatör kulüplere dair görüşlerini anlatan Genç, sporun daha iyi yerlere gelmesi için de Sarıyer Manşet aracılığıyla önemli mesajlar verdi.
Sarıyer’de sporu anlatınca Sarıyer Spor Kulübü’nden başlamak gerekir, koyu bir Sarıyer taraftarısınız biraz Sarıyer’i anlatır mısınız?
Sarıyer Spor Kulübü bir markadır. Eski günlerini, birinci ligde fırtına gibi estiği yılları çok özlüyoruz. Başarılarla dolu mazisi olan bir kulübümüz var. Bugünlere nasıl geldi ona bakmak lazım. Sarıyer Spor Kulübü’nün tarihine baktığımız zaman, en başarılı olduğu dönemler iş adamlarının kulüp başkanı olduğu zamanlardır. Sarıyer’in çöküş dönemleri de belediye başkanlarının kulüp başkanı olup kulübe müdahale etmesiyle başlamıştır. Böyle baktığımızda, dolayısıyla siyasetin ve belediyelerin fiilen spor kulüplerinin dışında kalmaları gerekmektedir. Destek verilmeli tabii ki ama müdahale edilmemelidir.
Genel sorun yönetim sorunu mu, mesela yöneticiler ne yapmalı?
Birçok sorun var tabii ki ama tarihsel olarak yönetimlere bakmak lazım. Sarıyer’de yöneticilik yapmanın bir değeri olması lazım. Sarıyer’de yönetim kurulu üyesi olan bir kişinin en azından yılda 250 bin dolar maddi destekte bulunması lazım. Başkanın yükünü hafifletmeleri lazım. Mevcut sistemde kimin nasıl çalıştığı, neden yönetici olduğu belli değil. Disiplinin olmadığı bir yerde başarılı olmak mümkün değil. Birde spor üzerinden siyasi menfaat sağlamak en ayıp şey. En büyük onur, gurur Sarıyer Spor Kulübü adı altında futbolcu olmak, yönetiminde bulunmak. Sarıyerliyim diyen herkesin hayal ettiği bir nokta.
Mevcut kulüp başkanını nasıl buluyorsunuz?
Saffet Bey sağ olsun kulübe elinden gelenin fazlasını yapan bir başkan. Kulüp bugün bu seviyelerdeyse Saffet Bey’in büyük emekleri var. Bu sene diğer senelere göre Sarıyer daha iyi durumda. Birde şöyle bir sorun var mesela yarı yolda antrenör bırakmak pek iyi sonuçlar getirmiyor. İnsanların bazı şeylere de kızıp, darılmaması lazım. Bu arada son dönemde yönetime girerek büyük çaba gösteren sayın Ferhat Göçer’e de bir Sarıyerli olarak teşekkür ediyorum.
Sarıyer’de çok sayıda işadamı var, kulübe katkıları olduğunu duyuyor musunuz?
Türkiye’nin en zenginlerinin oturduğu yer Sarıyer bölgesi. Bu insanlarla bir şekilde temas kurmamız lazım. Geçmişte bu insanları da küstürdük. Duyuyoruz tabii ki destek olmaları çok iyi ama duymak istemediğimiz şeylerde oluyor. Mesela teberrular konusunda ister istemez idareciler de yıpranıyor. Belki onların kulağına gelmiyor ama dışarıda en çok konuşulan konu bu teberru noktası.
Kulübe yapılan teberrular dediniz nasıl yapılmalıdır?
Baktığımız zaman sistemin yürüyüşüne, Sarıyer’e bir takım teberrular geliyor ama nerden geliyor kaynağı bilinmiyor. Hem bunları bir yasal çerçeveye sokmak lazım. Kulübe verilecek destek daha şeffaf ve şaibeye yer açmayacak şekilde olmalıdır. Mesela bir heyet oluşturulmalıdır. Teberrular bu heyet gözetiminde kulübe verilmelidir. Mümkünse heyetin başında da başkan olmalıdır. Her şey başkanın denetiminde olması lazım.
Taraftarla ilgili neler söylemek istersiniz?
Sarıyerli olan, gönlünde Sarıyer sevgisi olan herkes bu takımın taraftarıdır. İyi günde, kötü günde destek veren herkese teşekkür etmek lazım. Sarıyer’in eski günlerine dönmesi için daha çok destek vermek lazım. Stada gidip desteklememiz lazım.
Sporun daha iyi yerlere gelmesi, kalitenin artması için neler yapılmalıdır?
Yasal çerçevelerde yardımların da mutlaka yapılması gerekiyor spora. Gerek Sarıyer Spor Kulübü’ne, gerekse diğer tüm amatör kulüp ve branşlara da destek verilmelidir. Gençliğimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmanın en iyi yolu spordur. Diğer ülkelere bakmak lazım. Bu konuda başarılı olan ülkelerde, çocuklar 5 yaşından itibaren spora endeksleniyorlar. Belli yaş grupları altında çocuklar spora teşvik ediliyor. Benim son dönemlerde yapmış olduğum gezilerde çok dikkatimi çekti, 6-7 halı sahanın yan yana olduğu Hollanda’da küçük çocukların futbol oynamasını zevkle izledim. Yetkililikler spora öncülük vermişler. Buraya bakıyorum bir çok mahallemizde bir tane halı sahamız bile mevcut değil. Biz çocuklarımızı 5-6 yaşından sonra spora başlatırsak çocuklar boş zamanlarını sporla geçirecekler ve kötü alışkanlıklardan kendilerini soyutlayacaklar. Sağlıklı bir nesil yetiştirmiş olacağız.
Sarıyer Spor Kulübü’nün tesisleri yeterli mi sizce?
Yeterli değil tabii ki, bu sorunu çözmek lazım. Bu ülke bizim, bu gençlik bizim, en hayırlı şey de gençliğe yapılan hizmetler olacak. Sarıyer’e yakışır tesisler yapmamız lazım. Tüm sorunları her yönüyle çözüp Sarıyerimizi eski günlerine getirmemiz lazım. Tabi önce mevcut olan tesislere de bakmak lazım. Ben de yaklaşık 27 yıldır her hafta salı günleri aynı arkadaş grubumuzla halı saha maçı yaparız. 3 aydır bir musluk değiştirilemedi Sarıyer Spor Kulübü halı sahasında. Bu işte yetkili kimdir, bu tesisler neden bakım görmüyor? Bu kadar amatörlerin yönettiği bir tesis düşünemiyorum. Koca Sarıyer’in iki halı sahası var ama burada duş alma imkanınız yok. Birde olayın bu yönü var.
Spor için tesisler yapmak gerekmez mi?
Çocuklarımızın gençlerimizin spor yapacakları alanlar yapmak lazım. Geçmişte de imar uygulamalarının yanlışları bu evlatlarımıza kötü sokaklar bıraktı. Spor yapacakları tesisler yapamadık. Gençlerimize yapılan en büyük kötülük budur. İyi niyetle bunu yapmaya çalışan belediye başkanlarımız var, şimdi de bazı çalışmalar yapılıyor. Ama bunlar yeterli değil. Son imar uygulamalarının yapıldığı yerlerde %40 gibi alanı yine aynı sitelerin oyun parkı olarak değil, sadece sitelerin kullanımına değil tüm Sarıyer’in kullanabileceği tesisler haline getirmek lazım. Ama yeşil alanlar sitelerin kullanımına bırakılıyor maalesef.
Yöneticiler amatör spor kulüplerine nasıl destek olmalı mesela?
Sarıyer Kaymakamımız Osman Bey derneğimizi ziyaret ettiğinde de kendine ilettim, Sarıyer’deki kulüplerimize bizim bir şekilde gelir sağlamamız lazım. Türkiye’de nereye giderseniz gidin her sahilde kafeteryalar oluşturulmuş şekildedir. Sahillerimizde, belki kazıklama yöntemiyle kulüplerimize gelir sağlamak amaçlı bir imkan sağlamalıyız. Hep mevzuatlar bahane olarak sunulur, ama yapan da yapıyor. Bu tür bir destek kulüplerimizi de ihya eder. Aynı zamanda bu sayede biz Sarıyer Spor Kulübü’nün altyapısını oluşturmuş olacağız. Bu kadar imkanı olan Sarıyer’in dışarıdan dünya paralar karşılığı transfer yapmak zorunda kalmayacak. Kulüplerin daha denetlenebilir ve sivil inisiyatifin elinde olması gerekiyor. Amatör kulüplere bu kafeterya sistemi verilirse Kaymakamlığımızın gözetiminde yapılması gerekir. Her sene bu alanların sahipleri değişmek şartıyla yapılması gerekiyor. Kendine güvenen, o kazancı kulübüne sağlayacak insanlara bu yerleri yapıp vermek lazım.
Son dönemde başarılı olan Sarıyer’deki spor kulüplerimiz var bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sarıyer’i temsil eden hangi branşta sporcu kardeşimiz varsa maddi ve manevi olarak desteklenilmesi gerekir. Son dönemde Kireçburnu Kız Futbol takımı büyük başarı gösteriyor. Ben kulüp başkanı ve yöneticilerini tebrik ediyorum. Bu tür başarıların daha da artması için daha fazla destek verilmesi lazım. Kireçburnu gibi Sarıyer’de 5-6 takım daha olabilmeli. BAL’da Sarıyer’in takımlarını daha fazla sayıda görmek istiyoruz. Bir de Reşitpaşa Spor Kulübümüze süper amatörde başarılar diliyorum.