Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda '2-B Kanunu' olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanunu dün onayladı.
2B statüsündeki arazilerin hak sahiplerine satışını öngören düzenlemeyle, hak sahiplerine rayiç bedelin yüzde 70'ini ödeyerek mülkiyet hakkı elde etme imkanı sağlandı. Elde edilecek gelirin yüzde 90'ı kentsel dönüşüme aktarılması planlanırken, taşı toprağı altın olarak gösterilen İstanbul'un 2-B hasılatında Maliye Bakanlığı'nın hedefi 10 milyar liranın altına düşmemek. Şişli, Üsküdar, Sarıyer gibi çok sayıda ilçede bulanan bu arazilerin satışına ilişkin Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün hesaplamasına göre İstanbul'daki orman vasfını kaybetmiş arazilerin rayiç bedeli 16 milyar lira. Satışta rayiç bedelin yüzde 70'inin alınacak olması ve peşinde yüzde 20 indirim yapılması sebebiyle Maliye'nin İstanbul Defterdarlığı için koyduğu hedef 10 milyar lira olarak belirlendi. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin bulunduğu illerin başında İstanbul'un yanı sıra Antalya, Mersin, Balıkesir, Sakarya ve Muğla gibi şehirler yer alıyor. Sadece Antalya'da 46 bin hektar 2B arazisi bulunuyor. Maliye Bakanlığı'nın Türkiye genelindeki orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından elde etmeyi planladığı hasılat ise en az 20 milyar lira olarak belirlendi.
Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan arazilerin bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olacak. Bedel, peşin veya taksitle ödenebilecek. Peşin satışlarda yüzde 20 indirim uygulanacak. Bu bedel idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenecek. Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyecek, dava açılamayacak. Taksitle satışlarda, belediye ve mücavir alanlarda 3 yılda 6 taksitle, bunların dışındaki alanlarda ise 4 yılda 8 eşit taksitle ödeme imkanı getirildi. Arazilerin satışından elde edilecek gelirin yüzde 90'ı kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kullanılacak. Gelirin yüzde 10'u ise orman köylülerinin sorunlarının giderilmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na aktarılacak. Türkiye genelinde yaklaşık 410 bin hektar 2B arazisi bulunuyor.(ZAMAN)
2B hangi arazileri kapsıyor?
Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın uzun süren çalışmalarının ardından yasalaşan 2B, orman vasfını kaybetmiş arazilere verilen isim. Orman vasfını kaybetmiş araziler '31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden, tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması uygulaması' olarak tanımlanıyor. 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirle, satılan arazilerin 2 katı orman tesis edilecek. Düzenlemeden faydalanmak isteyenlerin kapısı Maliye Bakanlığı tarafından çalınacak. Defterdarlar tüm hak sahiplerine tek tek ulaşacak.
2B kanunu onaylandı
Bahçeköy Hunca Mahallesi başta olmak üzere Sarıyer’de 2B’den faydalanacak çok sayıda arazi bulunuyor.