Bağrıaçık son günlerde bazı yerel basın organlarında çıkan haberlere, elindeki somut veri ve istatistiki bilgilerle cevap verdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ve bağlı birimleri olan hıfzısıhha, sağlık, veteriner hizmetleri, ve ilaçlama müdürlükleri ile kapsamlı toplantı yapan ve kendilerinden brifing alan Bağrıaçık, Sarıyer’deki tüm çalışmaları gözler önüne serdi: Bağrıaçık; “Haşere ile mücadelede dünya ile aynı şartlarda çalışıyoruz” dedi.
Bağrıaçık açıklamasında şu önemli bölümlere yer verdi.
Haşereyle mücadelede 4 unsur çok önemlidir:
Kültürel boyut ile vatandaşı bilgilendirerek hangi faktörlerin haşerelere yol açtığı konusunda bilinçlendirme. Bu gerek kamu spotları gerekse baskılı materyal ve billboardlar ile yapılmaktadır. Saksılarda biriken sular, üstü açık variller sineğe yol açmaktadır.
Fizyolojik mücadele ile larva zamanında sinekler daha oluşmadan yok etmek en önemli boyuttur. Bu yöntem derelere, durgun sulara, baraj kenarlarına, biyolojik arıtma tesislerine uygulanmaktadır.
Fiziksel mücadele de ise yerel belediyelere büyük iş düşmektedir. Bilhassa çöp toplama ihaleleri açarken, ihale içeriğine çöp konteynerlerini yıkama şartını koymaları gerekmekte, çöp alındıktan ve konteyner yıkandıktan sonra, çöp konteynerlerinin kapaklarının kapatılması şartının da izlenmesi önem taşımaktadır. Park ve bahçeler birimlerinin de sulama yerlerini düzenli olarak denetlemeleri ve su birikimini önlemeleri önemlidir.
En son çare olarak da kimyasal mücadele yöntemi devreye giriyor. Havaya sıkılan maddelerin sağlığa zararlı olması nedeniyle artık dumanlama sistemi değil dünya sağlık örgütünün de onayladığı ilaçlarla soğuk sisleme yöntemi kullanılmaktadır.
Sarıyer’de 2250 üreme kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan 900 tanesi depolar ve su varilleri olarak tespit edilmiştir ve tespit tutanakları mevcuttur. Tarımcılık alanlarında su varillerinin ve depolarının ağızlarının kapatılması ve su birikmeyecek şekilde sulama yapılması çok önemlidir.
8 köyde hayvancılık yapılmakta bu faktör de karasinek üretmektedir.
İstanbul da yaşayan culex türü sivrisineğin uçma kapasitesi 3km olduğundan çevreye yayılmaktadırlar.
Temmuz 2012 ayı itibariyle bölgemizde sivrisinekle ilgili 138 şikâyet gelmiş, bunlara adreste müdahale yapılmış ve sadece 18 tanesinin geçerli olduğu tespit edilerek gereği yapılmıştır. Ayrıca Sarıyer genelinde sivrisinekle mücadele kapsamında 17 ışık tuzağı kurulmuş olup, sadece 3 tanesinde sivrisinek tespit edilmiştir.
İBB Sarıyer’de 12 araçlık ekiple çalışıyor
Sarıyer'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi 12 araçlık ekiple mücadele sürdürmektedir. 4 ekip larva için, 2 ekip derelerde, 2 ekip fareler ile mücadele de, 1 ekip kene de, 2 ekip diğer haşereler, 1 ekip kapalı alanlarda daimi hizmet vermektedirler.
Veteriner Müdürlüğü ise ayrıca hayvan kısırlaştırma, yaralı hayvan tedavisi, pet shop denetlemeleri, kurban kesim alanları izin, tahsisleri, kurban konteyneri temini hizmetlerini Sarıyer’de de diğer ilçelerde olduğu gibi vermektedir.
Bazı özel mekânlara; konsolosluklar, özel villalar vb. girememek, hizmeti zaman zaman kesintiye uğratsa da buralarda da özel izinler le çalışmalar yapılmaya çalışılmaktadır.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’ın çok önemsediği ve sıkı takibinde olan bu örnek mücadele çalışmaları dünya sağlık örgütü nezdinde takdir görmüştür.
Dünya belediyeler ve yerel yönetimler birliği başkanı da olan sayın başkanımız, uclg ‘nin sağlık komisyonunu İstanbul’da kurarak yaptığımız çalışmaların diğer ülkelerle de paylaşılmasına yol açmıştır.
Bağrıaçık’tan sivrisinek açıklaması
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ayla Serpil Bağrıaçık, İBB’nin Sarıyer‘deki haşeratla mücadele çalışmaları hakkında açıklama yaptı.