“Sarıyer balıkçılık merkezi olabilir”
“Gerekli yatırımlar yapıldığında Türkiye’deki balıkçılığın kalbi Sarıyer’den atar” diyen Rumelifeneri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmet Yalçın, Sarıyer’deki balıkçıların sorunlarını ve Sarıyer’in nasıl balıkçılığın merkezi haline geleceğini Sarıyer Manşet’e anlattı.
Türkiye’nin en büyük su ürünleri kooperatifi, 350 üyesi var. 200 adet balıkçı teknesiyle yılda 100 Milyon TL değerinde balık girişi yapılıyor. Balıkçılıkla ilgili kararların % 70’i buradan alınıyor. Gerekli yatırımlar yapıldığında hem balıkçılık sektörüne, hem de Sarıyer ekonomisine ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayacak bir barınak. Burası; Rumelifeneri Su Ürünleri Kooperatifi…
“Sarıyer balıkçılık sektörüne yöne verebilir”
Rumelifeneri Su Ürünleri Kooperatifi ile ilgili Sarıyer Manşet’e açıklayan İsmet Yalçın, “Balıkçılıkla ilgili kararların % 70’i buradan alınıyor. Burada ortaya çıkan fikirler Türkiye’deki balıkçılık sektörüne yön veriyor. Buraya gerekli yatırımlar yapıldığı zaman balıkçılığın kalbi Sarıyer’den atar. Burası balıkçılık sektörüne hem de Sarıyer ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlamış olur. Şuanda 200 tekneyle bir yılda elde edilen 100 milyon TL’lik değer birkaç katına çıkartılabilir” dedi.
“Boğaziçi İmar büyük engel”
Rumelifeneri Balıkçı barınağının Tarım Bakanlığı’na bağlı Türkiye’deki 36 çıkış noktasından birisi olduğunu söyleyen Yalçın, “Karadeniz’den, Ege’den birçok balıkçı buraya gelerek balıklarını buralardan karaya ulaştırıyor. Bu çapta düşündüğümüz zaman modern bir tesisle burası diğer çıkış noktaları arasından en iyisi olabilir. Tüm Türkiye’ye hatta yurtdışına bile buradan balık dağıtımı olur. Balıkçılar buraya gelip burada barınıyorlar. Bu anlamda burayı cazip hale getirmek gerekiyor. Temizlik, elektrik, su, kumaya ve yakıt gibi eksiklerini buradan temin ediyorlar. Burada bir soğuk hava deposu şart, yakıt için pompa şart, ama bunu yapamıyoruz. Kanuna bakıldığında bir balıkçı barınağında olması gereken temel öğeleri burada yapmamız mümkün değil. Çünkü her fırsatta önümüze Boğaziçi İmar Yasası çıkıyor. Bu anlamda belediye ile ortak çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.
Akaryakıt pompasına 57 bin ceza
Kanuna bakıldığında bir balıkçı barınağında, Soğuk hava deposu, hizmet binası, bu üretim alanı, balıkhane ve balık satış yeri, kasa yıkama yeri ve deposu, ağ tamir yeri, tekne tamir yeri, akaryakıt pompası gibi unsurlar olması gerekiyor. Yerimiz uygun ama biz bunların birçoğunu yapamıyoruz. Önümüzde Boğaziçi İmar Yasası çıkıyor. 30 yıl önce yapılan yakıt pompasına bu yıl 57bin TL ceza geldi” dedi.
“Belediye bize yardımcı olmalı”
Barınağın durumunun iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, “Sarıyer Belediyesi alt yapı tesislerinin kurulmasında ve imarla ilgili sorunlara bize yardımcı olmalı. Tesis yapıldığı zaman aracılara gerek kalmadan kendi balıklarımızı satabiliriz. Böylece vatandaş da daha ucuza balık yeme fırsatı yakalamış olur. Yine belediyenin balıkçılık alanında yapacağı önemli projeler olabilir. Bunlar satış noktaları, balığı saklayabilmek için soğuk hava depoları, balık fabrikası olabilir. Bunlar Sarıyer’i kalkındırabilecek projelerdir” dedi.