Sarıyer Belediyesi ve Türk Kalp Vakfı’nın düzenlediği ‘Kalbin İçin Olta At’ etkinliği Sarıyer Merkez’de yapıldı. Kalp Haftası kapsamında bu yıl ikicisi düzenlenen etkinliğe Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yanı sıra Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven ve Prof. Dr. Yıldız Tümerdem katıldı. Soğuk havaya rağmen alanı dolduran konuklar oltalarını bu kez kalp sağlığına dikkat çekmek için attı. Konuşmalarında tütün ve tütün mamullerinin kalp sağlığına verdiği zarara dikkat çeken uzmanlar ise basit önlemlerle sağlıklı bir yaşam sürdürmenin mümkün olduğunu vurguladı. Kalp sağlığını korumada sporun büyük öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr Yıldız Tümerdem sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki öğün balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.
ÖLÜM ORANI ÇOK FAZLA
Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven, egzersiz yapmanın kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirterek, “Bugün yaptığımız kampanya aslında kalp sağlığı için önerdiğimiz aktivitelerden bir tanesidir. Kalp hastalıkları dünyada ölüm oranı en fazla olan hastalıkların başında gelmektedir. Ancak bu hastalık kontrol edilebilir bir hastalıktır. Bazı kriterlere uyduğunuz takdirde yaşamınızı daha kaliteli hale getirmek mümkündür. Bu nedenle kilo kontrolüyle, un, tuz, şeker mamullerinin tüketimini olabildiğince kısmakla, sigarayı tamamen bırakmakla, içkiyi hayatımızdan çıkarmakla sağlığımızı kazanabiliriz. Ancak bunların en önemli maddelerinden bir tanesi de spor yapmaktır. Spor kalp sağlığı için en önemli aktivitelerden bir tanesidir. Bu nedenle biz Sarıyer’de en güzel şekilde yapabileceğimiz etkinlik balık tutmaktır. O yüzden bugün buradayız” diye konuştu.
TÜTÜNÜ HAYATINIZDAN ÇIKARIN
Prof. Dr. Yıldız Tümerdem ise konuşmasında tütün ve tütün mamullerinin kalp sağlığına verdiği zararlar üzerinde durdu. Tümerdem, “Dünyada ilk on ölüm nedeni tütün ve tütün mamulleri. Dolayısıyla ilk yapacağımız şey bunları hayatımızdan çıkarmak. Bana bir şey olmaz demeyin. Kalbimiz çok önemli. Sağlıklı besleneceğiz, katkı maddelerinden uzak duracağız. Bunları yapmazsak sağlığımıza zarar veririz. Tansiyon yüksekliği kalbimiz, damarlarımızı ve beynimize zarar verir bunu kontrol altında tutacağız. Vücut kitle endeksimiz 18 buçuk ile 25 arasında tutmamız lazım ve bunu da hekim kontrolünde dengede tutmak mümkün. Ben kendimi seviyorum diyeceğiz. Eğer ben kendimi sevmezsem ve sağlıklı olmazsam kimseye yardım edemem. Bunun bilincinde olacağız. Balık doğanın en güzel besin maddelerinden biri. Çünkü içerisinde omega dediğimiz bir madde var. Bunu dışarıdan ilaçlarla alacağımıza besinlerden alacağız. En az haftada iki gün balık tüketmek gerekiyor. Sağlıklı kalalım, uzun yaşayalım. Oltamızı alalım, balık tutalım, balık yiyelim. Sağlık her şeyin başıdır” dedi.
BALIK AZLIĞININ BİRÇOK SEBEBİ VAR
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, denizlerde balık miktarının istenilen seviyede olmadığına değinerek, “ Balığı yemek için önce bulmak lazım. Bu sene çok balık olmadı. Bunun birçok sebebi var. Denizin ne kadar kirletildiğini ve balığın yumurta bırakacak temiz alan bulamadığını da söylemek lazım. Önce bu işin kültürünü almamız lazım. Bunun için de eğitim olmazsa olmaz. Önce bu ülkenin güzelliklerine sahip çıkalım her şey daha güzel olacak. Balık yerseniz birtakım ilaçları kullanmanıza gerek çıkamayacak. Bizim ülke olarak inanılmaz olanaklarımız var bunları daha da ileriye götürmek için ne yapmamız gerek bunu bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.