Doktor Tercihim: Alerji Türleri Nelerdir

Doktor Tercihim bizlere göre sağlıklı hayatın yolu; doğru doktor, doğru teşhis, doğru tedavi üçlüsünde. Fakat doğru doktora ulaşmak her zaman mümkün olmuyor. Ulaşmak için attığımız adımlarda amacımızdan uzak bilgiler içinde boğuluyoruz. Hatta zaman zaman istenmeyen “sahte doktorlarla” karşılaşıyoruz. Bütün bu karmaşayı ortadan kaldırmak amacıyla doktor tercihim doktorlarımızın uzmanlıklarını anlattığı, kullanıcıların ise yorumları ile katkı sağladığı sistemimizi kurduk. En önemlisi ise sadece bir tabelanın arkasında kalmış doğru doktorları sizler için erişilebilir kılmak.

Alerjiler

Alerji, vücudunuza tipik olarak zararlı olmayan bir yabancı maddeye karşı bağışıklık sistemi yanıtıdır. Bu yabancı maddelere alerjen denir. Bazı gıdalar, polen veya evcil hayvan kepeği içerebilirler.

Bağışıklık sisteminizin görevi, zararlı patojenlerle savaşarak sizi sağlıklı tutmaktır. Bunu, vücudunuzu tehlikeye atabileceğini düşündüğü her şeye saldırarak yapar. Alerjene bağlı olarak, bu cevap iltihaplanma, hapşırma veya diğer birçok semptomu içerebilir.

Bağışıklık sisteminiz normal olarak ortamınıza uyum sağlar. Örneğin, vücudunuz evcil hayvan kepeği gibi bir şeyle karşılaştığında, zararsız olduğunu fark etmelidir. Cesur alerjisi olan insanlarda, bağışıklık sistemi onu vücudu tehdit eden bir dış istilacı olarak algılar ve ona saldırır.

Alerjiler yaygındır. Çeşitli tedaviler semptomlarınızdan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Alerji belirtileri

Alerjiler nedeniyle yaşadığınız belirtiler birkaç faktörün sonucudur. Bunlar, sahip olduğunuz alerji türünü ve alerjinin ne kadar şiddetli olduğunu içerir.

Beklenen bir alerjik yanıttan önce herhangi bir ilaç alırsanız, yine de bu semptomlardan bazılarıyla karşılaşabilirsiniz, ancak azaltılabilir.

Gıda alerjileri için

Gıda alerjileri şişme, kurdeşen, mide bulantısı, yorgunluk ve daha fazlasını tetikleyebilir. Bir kişinin gıda alerjisi olduğunu fark etmesi biraz zaman alabilir. Bir yemekten sonra ciddi bir reaksiyonunuz varsa ve neden olduğundan emin değilseniz, derhal bir tıp uzmanına başvurun. Tepkinizin kesin nedenini bulabilir veya sizi bir uzmana yönlendirebilirler.

Mevsimsel alerjiler için

Saman nezlesi belirtileri soğuk algınlığı semptomlarını taklit edebilir. Tıkanıklık, burun akıntısı ve şişmiş gözler içerir. Çoğu zaman, bu semptomları tezgah üstü tedavileri kullanarak evde yönetebilirsiniz. Belirtileriniz yönetilemez hale gelirse doktorunuza danışın.

Şiddetli alerjiler için

Şiddetli alerjiler anafilaksiye neden olabilir . Bu, solunum güçlüklerine, baş dönmesine ve bilinç kaybına yol açabilecek hayatı tehdit eden bir acil durumdur. Olası bir alerjenle temas ettikten sonra bu belirtileri yaşıyorsanız, derhal tıbbi yardım alın.

Herkesin alerjik reaksiyon belirtileri ve semptomları farklıdır.

 

Ciltte alerjiler

Cilt alerjileri, alerjinin bir işareti veya belirtisi olabilir. Ayrıca alerjene maruz kalmanın doğrudan sonucu olabilirler.

Örneğin, alerjiniz olan bir yiyeceği yemek birkaç belirtiye neden olabilir. Ağzınızda ve boğazınızda karıncalanma yaşayabilirsiniz. Ayrıca döküntü de geliştirebilirsiniz.

Bununla birlikte kontakt dermatit , cildinizin bir alerjenle doğrudan temas etmesinin sonucudur. Bu, bir temizlik ürünü veya bitki gibi alerjiniz olan bir şeye dokunduğunuzda olabilir.

Cilt alerjileri şunları içerir:

  • Kurdeşen. Cilt bölgeleri tahriş, kırmızı veya şişmiş ve ağrılı veya kaşıntılı olabilir.
  • Egzama. Cilt lekeleri iltihaplanır ve kaşınabilir ve kanabilir.
  • Kontakt dermatit. Cildin kırmızı, kaşıntılı lekeleri, bir alerjenle temas ettikten hemen sonra gelişir.
  • Boğaz ağrısı. Farinks veya boğaz tahriş veya iltihaplanır.
  • Kurdeşen. Cildin yüzeyinde çeşitli boyutlarda ve şekillerde kırmızı, kaşıntılı ve kabarık saçlar oluşur.
  • Şişmiş gözler. Gözler sulu veya kaşıntılı olabilir ve “kabarık” görünebilir.
  • Kaşıntı. Deride tahriş veya iltihap var.
  • Yanan. Cilt iltihabı ciltte rahatsızlık ve batma hissine yol açar.

Döküntüler cilt alerjisinin en yaygın semptomlarından biridir.

Alerji nedenleri

Araştırmacılar, normalde zararsız bir yabancı madde vücuda girdiğinde bağışıklık sisteminin neden alerjik reaksiyona neden olduğundan tam olarak emin değiller.

Alerjilerin genetik bir bileşeni vardır. Bu, ebeveynlerin onları çocuklarına aktarabilecekleri anlamına gelir. Bununla birlikte, alerjik reaksiyona sadece genel bir yatkınlık genetiktir. Spesifik alerjiler geçmez. Örneğin, anneniz kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi varsa, mutlaka sizin de olacağınız anlamına gelmez.

Sık görülen alerjen türleri şunları içerir:

  • Hayvansal ürünler. Bunlar arasında hayvan kepeği, toz akarı atığı ve hamamböceği bulunmaktadır.
  • İlaçlar. Penisilin ve sülfa ilaçları yaygın tetikleyicilerdir.
  • Gıdalar. Buğday, fındık, süt, kabuklu deniz ürünleri ve yumurta alerjileri yaygındır.
  • Böcek sokmaları. Bunlar arılar, eşekarısı ve sivrisinekleri içerir.
  • Kalıp. Küf kaynaklı havadaki sporlar bir reaksiyonu tetikleyebilir.
  • Bitkiler. Çimen, yabani ot ve ağaçlardan elde edilen polenler ile zehirli sarmaşık ve zehirli meşe gibi bitkilerden elde edilen reçine çok yaygın bitki alerjenleridir.
  • Diğer alerjenler. Genellikle lateks eldiven ve prezervatiflerde bulunan lateks ve nikel gibi metaller de yaygın alerjenlerdir.

Saman nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerjiler, en yaygın alerjilerden bazılarıdır. Bunlara bitkiler tarafından salınan polen neden olur. Neden olurlar:

  • kaşınan gözler
  • sulu gözler
  • burun akması
  • öksürme

En kolay şekilde randevu alabilmek için doğru yerdesin!Doktor Tercihim.

https://www.doktortercihim.com

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri