Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “İktidarı kaybetmek pahasına bunu yapacağız” dediği, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini düzenleyen yasa dün Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Riskli yapıların sahiplerine yıkım için 60 gün süre verilecek.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa’ya göre gecekondu sahibine konut verilinceye ve konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gecekondusu yıkılamayacak. Afet riski taşıyan yerleşim merkezlerindeki aileler, orman veya mera vasıflı alanlara ve Hazine’nin özel mülkiyetinde olan yeni yerleşim yerlerine yerleştirilecek. Yenileme projelerinin gerektirdiği uygulamalar, verilen sürede yapı malikince yapılmadığı takdirde il özel idaresi veya belediyece yapılarak masrafı yapı malikinden tahsil edilecek. Boğaziçi Kanunu kapsamında kalan geri görünüm ve etkilenme bölgelerindeki alanlar da dönüştürme kapsamına alındı.
Öncelik anlaşmada
Riskli yapıların yıktırılmasında ve riskli alanlardaki uygulamalarda, öncelikle maliklerle anlaşma yoluna gidilecek. Anlaşmayla tahliye edilen yapıların maliklerine, bu yapılarda ikamet edenlere veya işyeri bulunanlara geçici konut, işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılacak. Anlaşmayla tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların sahiplerine, kiracılarına özel hesaptan kredi veya konut sertifikası verilecek. Konutunu ve işyerini kendi imkanıyla yapmak isteyenlere de kredi verilecek. Dönüşüm projeleri öncelikle üç büyük kentten başlayacak.
Elektriği, suyu kesilecek
Riskli yapılara elektrik, su ve doğalgaz verilmeyecek. Verilen hizmetler durdurulacak. Uygulamaya başlanmadan önce yapı sahibine 60 günden az olmamak üzere süre verilecek. Bu sürede yapının yıktırılmaması halinde yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek, ek süre verilecek. Bu sürede de yıkılmayan yapılar ilgili kurumca yıkılacak. Taşınmazlar, tahsis ve devir işlemleri sonuçlanana kadar satılamayacak, kiraya verilemeyecek ve irtifak hakkına konu edilemeyecek.
Belediyeler bina cephesini değiştirebilecek
BİNA cephelerinde değişiklik ve yenileme kararları ile özel aydınlatma ve çevre tanzimi çalışmaları kat maliklerinin nitelikli çoğunluğunun oyuyla değil, arsa payı çoğunluğuyla verecekleri karara göre yapılacak. Belediye meclislerinin salt çoğunluk ile alacağı kararla, masrafların tamamı veya bir kısmı belediye bütçesinden karşılanmak kaydıyla, kentin uygun görülen alanlarında bina cephelerinde değişiklik, yenileme, özel aydınlatma ve çevre tanzimi çalışmaları yapılabilecek.
Dönüşüm Yasası Meclis'ten geçti
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini düzenleyen yasa dün Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.