FSM Ustalık Projesi olacak

FSM'de yapılacak olan projenin detayları ortaya çıktı...

İmar ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm alanındaki “Ustalık projesini” Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde uygulayacak. Projeye, Bakanlık, Sarıyer Belediyesi ve mahalle halkıyla birlikte karar verilecek.

Projede üç ana ilke hedef alınıyor:
1. Maliyet esas alınacak
2. Bağımsız birime bağımsız birim verilecek (Bir evi olana bir, 2 evi olana 2 ev)
3. Yerinde dönüşüm
 
İmar ve Şehircilik Bakanlığı Marmara Bölge Müdürü Bülent Babaoğlu, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nden çok sayıdaki vatandaşın katıldığı toplantıda FSM’de yapılacak olan dönüşüm projesinin detaylarını anlattı.
 
Her şeye halkla beraber karar verilecek
Kentsel Dönüşüm Marmara Bölge Müdürü Bülent Babaoğlu, “Başbakanımızın talimatıyla, Sayın Bakanımızın kararlılığıyla ve siz halkımızın desteğiyle beraber fikirleri ortaya koyacağız, beraber tartışacağız ve ortak yol bulmaya çalışacağız. Ama buradaki ana fikrimiz halkın desteği olmadan kesinlikle hiçbir şey yapmayacağız” dedi.
 
FSM Ustalık Projemiz olacak
Daha önce görev aldığı projeleri örnek gösteren Babaoğlu, “Biz Küçükçekmece’de Ayazma ve Tepeüstü kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirdik. O proje bizim çıraklık dönem projemizdi. Esenler Havalan Mahallesi kentsel dönüşüm projemiz kalfalık dönemi projemizdi. Burası sizlerin desteğiyle bizim ustalık projemiz olacak” diye konuştu.


 
İlk etapta FSM’de ofis kurulacak 
Babaoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: Fatih Sultan Mehmet mahallesi 140 hektarlık bir alan. Biz burada etaplar halinde çalışacağız arazinin tamamına birden girmemiz mümkün değil. İlk önce buraya bir ofis kuracağız. Ofisin yerini siz bize gösterin biz oraya kuralım. Burada 20 ile 25 kişilik mimarlardan, harita mühendislerinden, avukatlardan, inşaat mühendislerinden, sosyologlardan oluşan bir ekip çalışacak. Biz dönüşümün yapıldığı mahallelerdeki sosyal yapıyı bozmak istemiyoruz ondan dolayı sosyologlarımız da bizimle beraber çalışacak. Bunları özellikle Bakan bey bana söyledi. Biz burada yerinde dönüşüşüm yapacağız. Bağımsız birime bağımsız birim vereceğiz yani bir vatandaşımızın bir evi varsa biz de bir ev vereceğiz. Biz 7-8 aydır FSM’de çalışıyoruz. Burada 4281 tane bağımsız birim var. Bunun 4213 tanesi konut, 19 tanesi ticaret, 34 tanesi konut ve ticaret, 2 tane eğitim tesisi, 4 tane dini tesis, resmi tesis ise 9 tane var.
 
İTÜ ile protokol imzalandı 
Biz 13.01.2012 tarihinde İTÜ ile protokol imzaladık. Bu protokole koyduğumuz en önemli madde, “Armutlu bölgesindeki gecekonduların değer tespiti ve hak sahibi tespit işlemleri bakanlığın koordinasyonunda yapılacak, tüm masraflar bakanlık tarafından ödenecek. Gecekondu dönüşüm projesi etaplara bölünecek. Vatandaşı yerinde hak sahibi yapmak şartıyla proje başlayacak” maddesidir.


Plan yapma yetkisi Sarıyer Belediyesi’ne veriliyor
Burada vatandaşın desteğinin çok önemli olduğunu söyleyen Babaoğlu; “Sizin rızanız olmadan hiçbir iş yapmayacağız. Biz ilk olarak halk olmadan ve belediye olmadan hiçbir iş yapamayız. Bu nedenle biz Sarıyer Belediyesi ile görüştük. Şuanda Sarıyer Belediyesi ile de bir protokol imzalıyoruz. Biz protokolü Sarıyer Belediyesi’ne gönderdik. Protokolde biz dedik ki, 5 bin ve binlik planları siz yapın, alanda bizimle çalışacak 10 tane çalışan verin onları istihdam edelim dedik. Tüm masrafları da biz karşılayalım dedik. Projenin en önemli tarafı planlardır. Biz de hay hay dedik plan yetkisini Sarıyer Belediyesi’ne veriyoruz. Bugün Sevgi hanım ile görüştüm, protokolü mail yoluyla gönderdim. Kadınlar Günü programları nedeniyle yoğun olduğunu bana iletti. Pazartesi günü bu konuda Sevgi Hanım ile görüşeceğiz. Protokol maddeleri konusunda kensiyle mutabıkız” dedi. 

Maliyet nasıl hesaplanacak?
Maliyet konusunda bilgi veren Babaoğlu: “Eğer projeden sonra biz vatandaşa borçlu çıkarsak, borç miktarını peşin olarak vatandaşımıza ödeyeceğiz. Eğer vatandaşımız borçlu çıkarsa borç miktarını bize 120 ay taksitle ödeyecek. Ama ben FSM’de insanlara büyük bir borç çıkacağını zannetmiyorum. Her şey hesaplanacak, foseptik çukuru, su kuyusu, bahçedeki ağaç, bahçe duvarı vatandaşımız buraya ne yapmışsa her şey hesaplanıp maliyetten düşürülecek. Amacımız en az maliyetle vatandaşımızı ev sahibi yapmak. İTÜ ile imzaladığımız protokol kapsamında Maslak kampüsündeki binaların hepsini yıkıp yapıyoruz, 2 tane Ar-Ge ünitesi yapıyoruz. Yaptığımız zemin etütlerinde projenin yaklaşık %20’si kesinlikle yerleşime uygun değil. Bu alanlar tamamen yeşil alan olarak kalacak” dedi. Projede sosyal donatı alanları, Cemevi ve Camii de olacak. 

Projede 3 ana ilke 
FSM'de üç tane ana ilkelerini olduğunu söyleyen Babaoğlu; “1- Maliyeti esas alacağız. 2- Bağımsız birime bağımsız birim vereceğiz. 3- Yerinde dönüşüm. Burada 4281 tane konut yapılacak. Araziye girip, tespitler, sondajlar ve zemin etütleri yapıldıktan sonra biz büromuzda projemizi çizmeye başlayacağız. Sizlerle beraber bu projeyi çizeceğiz. Proje ortaya çıktıktan sonra zaten birçok kez sizin başvurularınızla beraber defalarca kez proje değişecek. En son çıkan projeye vatandaşımız rağbet etmedi, projemizi beğenmedi o zaman biz büromuzu kaldıracağız, tutanak tutup buradan çekip gideceğiz. FSM çok farklı bir yer. Burayı tüm dünya görüyor, köprüye giren tüm araçlar burayı görüyor. Ondan dolayı buradaki proje çok nitelikli proje olacak” dedi.


 
FSM’lilerin merak ettiği sorular
Babaoğlu; bir vatandaşın “Burada devletin karı ne olacak?” sorusuna, “Devlet Havalan mahallesinde 280 trilyon para harcadı, devletin kazandığı para sadece 8 trilyon. Bizim için önemli olan projenin denk çıkmasıdır, kar amacı yoktur” diye cevap verdi.  

Projede vatandaşa nerede konut yapılacağı konusunda gelen “Bizi dereye, kıyıya mı atacaksınız?” sorusuna da Babaoğlu, “Projedeki bu tür detaylar belli değil. Sizinle birlikte buna karar vereceğiz” diye cevapladı.
 
Babaoğlu; mahallede işyerleri bulunan vatandaşlarla ilgili “Dükkânı olanlar için ne yapacaksınız?” sorusuna da “Ticarethane oradaki en önemli unsurdur. Bu hak sahiplerine ticarethane yerleri yine verilecek. Kura çekimiyle yerler teslim edilecek. Konutta yaptığımız dükkanlarının metrekaresi, yeni yapılacak dükkânlardan fazla ise fazla metrekaresinin ücretini hak sahibine peşin olarak vereceğiz, eğer bizim dükkân metrekaremizden küçükse aradaki farkı 120 ayda bize ödeyebilecekler” diye cevap verdi. 



Proje ne kadar sürecek?
Babaoğlu süre için ise, “Biz vatandaşla anlaşma ve avan projelerin çizilmesi için bir sene süre koyduk önümüze. Ondan sonra binaların teslim süresi ise 18 aydır. Benim öngörüm burada %95 oranında anlaşma sağlayacağız” 

FSM’de geçici bina yapılması?
Babaoğlu geçici konut için ise: “Şartnamede bu belirtildi zaten. Öncelikli olarak vatandaşı kiraya çıkarmadan yerinde konut yaparak projeyi gerçekleştireceğiz. Eğer arazi buna imkân vermiyorsa proje etap etap yapılacağından bir bölüm vatandaşımızı kiraya çıkarabiliriz” dedi.
 
Babaoğlu Ayazma’yı örnek verdi
FSM’de vatandaşa çok az maliyet çıkacağını belirten Babaoğlu, bu konuda Ayazma’da yapılan projeyi örnek göstererek, “Biz Ayazma projesine başladık. Çok zor bir yer dediler. Tespitlerimizi bitirdik. 2640 sözleşmeyi biz 16 günde bitirdik. Belediye başkanımız Erdoğan Bayraktar Bey’i aradı halkımızdan çok büyük olumlu tepki var dedi. Erdoğan bey de bu konuyu Başbakan’a iletti. Başbakanımız da vatandaşımızın imza attığı 42 bin liralık konutlarını vatandaş projeyi destekliyor diye 10 bin lira düşürdü. Vatandaşımız akın akın yeni yerlerine taşınmaya başladı. Vatandaşın bu desteğini karşılıksız bırakmamalıyız dedik. Normalde yılda iki kere taksitler ÜFE ve TÜFE’ye göre artar. 3 gün sonra bir yazı geldi. Taksitleri sabitlediler. Vatandaşın desteği süreci bu noktaya getirdi” dedi.
 
Sarıyer Belediyesi ile protokolün imzalanmasının ardından çalışmalara hemen başlayacaklarını söyleyen Babaoğlu, Derbent ile ilgili de hiçbir yorum yapmadı.

Yorum Yap
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri