Site ve apartman gibi toplu yaşam alanlarının gerektirdiği belirli belirli kurallar bulunmaktadır. Bu yaşam alanlarında özellikle komşuluk ilişkileri için pek çok sorunda beraber yaşanabilmektedir. İnsanların saygı kuralları içerisinde toplu bir halde yaşamayı öğrenmeleri gerekmektedir. Apartman ve site gibi yaşam alanlarında karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi de sorunlu ve geçimsiz komşular olmaktadır.
Önceki dönemlerde gürültü içerisinde bulunan kimseler için apartman ve siteler için bir yaptırım bulunmamasından yakınan ev sahipleri için bu kural düzenlenerek Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kötü komşular için yasal başvuru yolları açılmaktadır. Bu kanuna göre ise; kat malikleri gerek kendi alanlarını gerek bağımsız bölümleri kullanırken özellikle diğer mülk sahiplerini rahatsız etmemeli, ortak yerlerin kullanımı sırasında belirlenen kurallara uymalı ve gürültü konusunda karşılıklı olarak saygılı olmak durumundadırlar.
Gürültü Yapan Komşular İçin Başvurulacak Birimler
Gürültü yapan bir komşu için öncelikle her zaman ALO 181 Gürültü Şikayet Hattına başvuru yapabilmek mümkün olmaktadır.
Problemli Komşu İçin Uygulanabilecek Yasal Haklar Nelerdir?
Apartman gürültüsünün tanımı içerisinde Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nin açıklamasına göre: ''Konut içerisinde bulunan kişilerin kendi davranışları sonucunda karşılaşılan kapı ve pencere kapatma, konuşma, bağırma, televizyon izleme, mobilya çekme, radyo dinleme gibi her türlü müzik aleti ve enstrüman, çamaşır makinesi kullanımı, evcil hayvan besleme ve bina içerisinde yapılacak herhangi bir tadilat işlemi.'' Komşular ve ev faaliyetlerinin oluşturduğu gürültüler kapsamında yer almaktadır.
Komşuluk hukuku çerçevesi kapsamında gürültü yapan ve başkalarını rahatsız eden komşular için apartman yönetiminin yazılı bir ihtarda bulunabilmesinin yanı sıra bağlı bulunulan kolluk kuvvetlerine de komşu şikayet edilebilmektedir.
Tüm bu uyarılar dikkate alınmadığında ise, sorunlu komşuya karşı kat maliklerinin her birisi bağlı bulunulan yerdeki Sulh Mahkemesine başvuru yaparak huzursuzluk ve rahatsızlık verici eylemlerin son bulmasını hakimden isteyebilmektedir.
Gürültü İçin Polis Aranır Mı?
Birlikte yaşanılan alanlarda uyarılara rağmen komşu hala rahatsızlık vermeye devam ediyor ise, 155'i arayarak gerekli kolluk kuvvetlerine şikayette bulunulmaktadır. Özellikle de 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre; komşusunu tüm uyarılara rağmen rahatsız etmeye devam eden kimseler katlamalı olarak uygulanabilen bir idari para cezasına çarptırılmaktadır.
Gürültü Konusunda Hangi Numaralar Aranmaktadır?
Gürültü kişileri rahatsız edici bir boyuta ulaştığında ve tüm uyarılara karşın devam ettirildiğinde ALO 181, 153, 155, 156, bağlı bulunulan belediye ve çevre müdürlükleri aranabilmektedir.
Komşu Gürültüsü Kaç Desibel Olmalıdır?
Konutların içerisinde yer alan belirli odalar için belirlenen gürültü desibeli oranları şu şekildedir;
- Yatak odası içerisinde oluşabilecek gürültünün 35 desibeli geçmemesi
- Oturma odası içerisinde oluşabilecek gürültünün 60 desibeli geçmemesi
- Mutfak ve banyo alanları içerisinde oluşabilecek gürültünün 70 desibeli geçmemesi
Olarak belirlenen gürültü desibeli geçildiği taktirde komşu için para cezası uygulaması talep edilebilmektedir.
ALO 181 Nedir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 yılında hizmete açtığı ALO 181, vatandaşlarla birebir iletişim kurmayı hedeflemektedir. Yaşam kalitesini göz önünde bulunduran ve 7/24 hizmet sağlayan birim çözüm ve hizmet odaklı çalışmalarını sürdürerek bilinçli bir toplum oluşturma çabası ile çalışmaktadır.
Türkiye'nin 81 ilinden tüm çağrıları değerlendiren, ihbar ve şikayetleri toplayan birim tüm talepleri değerlendirerek denetimleri sıkı sıkıya gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda vatandaşların bırakmış oldukları ses kayıtlarını dinleyerek en kısa zamanda geri dönüşte sağlayan birim özellikle de çevresel etmenler ile ilgili rahatsızlıklar için de başvuru kaynakları arasında yer almaktadır