Sarıyer Belediyesi’nin beş yıllık stratejik eylem planı kapsamında düzenlediği çalıştaya katılan İstanbul Balık Üreticileri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlyas Torlak, ülkemizde balıkçılığın durumunu ve yapılması gerekenler hakkında rapor sundu. Toplantıda söz alan Torlak, Sarıyer başta olmak üzere Türkiye’de balıkçılıkla ilgili önemli tespitlerde bulundu.
“Sarıyer’de balıkçılığın gerilemesi için her şeyi yaptık!“
İlyas Torlak hazırladığı raporda şu ifadelere yer verdi: Sarıyer ilçemizde balıkçılığın bir asırdan fazladır faal bir şekilde günümüze kadar devam ettiğini ve bundan sonrada devam edeceğini biliyoruz.
Geçmiş yıllarda ilçemiz Sarıyer’e balık markası yapan oluşumları büyük bir oranda kaybettik. Her yıl ülkemizde artan balık talebinin artması ile birlikte aslında daha çok önem vermemiz gereken balıkçılık yapılanması aksi gibi tamamen ters bir istikamette seyredip sonlandırılmıştır.
Geçmişte sahip olduğumuz balık çarşısını kaybettik. Sarıyer’imize hareketlilik kazandıran balık mezatları kaldırıldı. Birçok balık lokantası kapandı. Özetlemek gerekirse Sarıyer’imizin markası olan balığın yok olması için elimizden ne geliyorsa yaptık.
Şükrü Genç’in balıkçılığa yakın ilgisi bizi ümitlendiriyor
Biz İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri Kooperatifi olarak son 4 yıldır bu konuda bir yapılanma içine girilmesi için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Fakat ne yazık ki yapmış olduğumu bütün proje ve çalışmalar bürokratik engellere takılıp sonlandırılamamaktadır.
Bu yıl yenilenen yerel seçimlerin ardından yeni bir hareketlilik kazanacağına inandığımız bu ortamda Belediye Başkanımız sayın Şükrü Genç’ inde gösterdiği yakın alaka bizi balıkçılar olarak daha da ümitlendirmektedir.
Sarıyer’de balıkçılığın yeniden gelişmesi için yapılması gerekenler
Sonuç olarak Sarıyer ilçemizde balıkçılığın tekrar marka haline getirilmesi ve layık olduğu pozisyona getirilmesi konusundaki çalışmalarımız ve öncülük yapmaya, anlatmaya çalıştığımız etkenler nelerdir?
1- BALIKÇILAR ÇARŞISI
En az et ve tavuk kadar hijyenik olması gereken balığın yıllardır süregelen keşmekeşlikten kurtarılıp gerektiği öneme sahip olması için Avrupa standartlarında bir balık çarşısının yeni sezona kadar ivedilikle inşa edilip Sarıyerlilerin hizmetine açılmalıdır.
2- BALIKÇILIK POLİTİKALARI
Sarıyer 8 su ürünleri kooperatifi,2 balıkçı derneği ve İstanbul’un % 50 balık ihtiyacını karşılayan ayrıca Türkiye balık üretimine % 30 istihdam sağlayan av filosunun bulunduğu ülkemizde farkındalığı olan tek ilçedir. Konumunda, böyle bir güce sahip Sarıyer bundan sonraki süreçte ülke balıkçılığında alınacak kararlarda, her 4 yılda bir yapılan avlanma tebliğlerinde etkin bir role sahip olmalıdır. Ülke balıkçılığının en büyük sorunu olan yasa dışı avcılıkta (avlanma statüleri ve yasal olmayan balık boylar)kararlı tutumlar sergilemeli, etkin rol oynamalıdır.
Kendi bünyesinde bulunan bu güçle yerel yönetin destekleri ile daha aktif çalışmalar yapmalı, balıkçılık seminerleri, çalıştayları, kongrelerini daha sık düzenlemeli ve belirleyici pozisyonunu her zaman korumalıdır.
3- AMATÖR BALIKÇILIK
Sarıyer sınırları içindeki sahillerde amatör balıkçılık ve olta balıkçılığının daha düzenli bir hale getirilmesi sahillerdeki başıboş avlanmaların iyileştirilmesi için sahillerde balık avlama platformlarının daha sık hale getirilmesi gerekmektedir. Böyle bir düzenlemenin sahillerde yürüyen vatandaşların yürüme özgürlüğüne engel olan durumları da ortadan kaldırılmalıdır.
4- ETKİNLİKLER
Sarıyer’in bir balık markası adı yapılacak olan balık ve balıkçılık etkinlikleri ile daha aktif hale getirilmedir.
Bunun için balık sezonu boyunca Sarıyer’de balık etkinlikleri daha aktif hale getirilmeli, balığın halkın tüketim oranını artırılması için seminerler düzenlenmeli ve bu konuda akademisyenlerin ve balıkçıların desteği ile insanların balığı daha çok benimsemesi desteklenmelidir.
Bilhassa çocukların balık tüketimi konusunda dönem boyu okullarda anlatımlar sıklaştırılmalıdır.
5- DESTEKLEMELER
Sarıyer merkez olarak ve buraya bağlı köylerinde(Rumelifeneri, Garipçe, Rumelikavağı) ağırlıkta olan balıkçı sektörünün faaliyetlerini kolaylaştırıcı her türlü yaptırımlarda Sarıyer Belediyesi olarak maddi ve manevi desteklerini artırmalıdır. Buradaki ihtiyaçlar belirlenip gerek devlet ile merkezi otorite ile anakent belediyesi ve ilçeye bağlı kurumlarla aralarındaki iletişimde daha aktif ve belirleyici uzlaştırıcı rol almalıdır.
Belediye kendi bünyesi dışında oluşan durumlarda uzlaştırıcı olmalı ve Sarıyer’deki bu güce, bünyesindeki bu güze sahip çıkmalıdır.
Sarıyer merkez olarak burada konuşlanmış balıkçı filosunun avladığı balıkları rahat bir şekilde sahilden nakliye etmesi için Kireçburnu mevkiinde 50 metre uzunluğunda bir balıkçı nakliye iskelesi kurulması çok gerekli olup sahillerde oluşan karmaşıklı önleme açısından çok iyileştirici bir durum olacaktır.
Sorun şu ki;
Sahillerde bağlama yeri olmaması ve buradan illegal yapılan boşaltmalar sırasında demir korkuluk, banklar ve ağaçlara halat bağlanıp tahrip edilmekte, devamlı zabıta ile, güvenlik kuvvetleri ve liman başkanlığı ile sorunlar yaşanmaktadır. Bizim İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi olarak bu konuda yıllardır yapmış olduğumuz münacatlar bürokratik ve siyasal engellere takılıyor.
Ayrıca yıllardır atıl bir vaziyette bulunan tarihi Sarıyer balıkçı barınağı kooperatifimiz bünyesinde müracaatları yapılmış ve aylardır bürokrasiye takılmıştır bunun için belediyemizin desteği ile bu liman temizlenip düzenlenerek kooperatifimiz bünyesinde işletilmek sureti ile burada çirkin görüntü ortadan kaldırılmalıdır.
6-SARIYER BELEDİYESİ SU ÜRÜNLERİ YÖNETİMİ
Biz balıkçılar olarak yıllardan beri ülkemizdeki balıkçılık yönetiminde genel müdürlük statüsündeki yönetimin zayıf kaldığını ve mutlaka bir balıkçılık bakanlığı kurulması yönündeki taleplerimizi tekrarlamaktayız.
Bu bir ülke sorunudur ve bunu yerel yönetimler seviyesine indirdiğinizde bu eksiklik orada da görülmektedir.
Sarıyer Belediyesi su ürünleri birimi daha genişletilmeli ve bir su ürünleri müdürlüğü kurularak geniş bir kadro ile Sarıyer’deki balıkçılık faaliyetleri bu kurum ile daha etkin ve aktif hale getirilmelidir.
Böyle bir kurumun içinde tecrübeli balıkçılar, (her kooperatiften tecrübeli bir balıkçı)akademisyenler ve su ürünleri mühendisleri olmak üzere bir komisyon kurulmalıdır. Kendi denetim ekibini oluşturarak hem kendi bünyesindeki zabıta teşkilatı hem tarım ilçe su ürünleri şubesi ile Sarıyer’deki balık ve balıkçılık yönetiminde yapacakları işbirliği ile ülkemizde ve semtimizde örnek bir balıkçılık yönetiminin ana hatlarını oluşturmalıdır.
Böyle bir teşkilat ile ilçemizde belki de kurulması gündeme gelecek bir balık halinin gerekliliğini mutlaka ortaya çıkaracaktır.
7- SARIYER DENİZ EĞİTİM MERKEZİ
Büyük bir balıkçılık ve denizcilik potansiyeli olan Sarıyer ilçemizde sektörün çalışma koşullarındaki eğitimi, sahip olduğu hakların farkındalığının öğrenimi için bir eğitim merkezi oluşturulması zaruridir.
Bunlarla beraber balıkçının kullanmış olduğu gemi adamı belgelerinin geçerliliğini sağlayan sertifikaların alımı ve her 5 yılda bir değişmesi için düzenlenecek kursların yapılması, amatör denizci belgelerinin eğitimi konusundaki çalışmaların İstanbul Liman Başkanlığı denetiminde Sarıyer’de ikamet eden balıkçılara ve denizcilere olduğu kadar buranın genç nesillerine balıkçılığı ve denizciliği meslek edinecek olanak sağlanmasında büyük yardımı olacaktır.
Bütün bu sosyal faaliyetlerin tamamı Sarıyer ilçemizi sahip olduğu konum itibari ile ülke genelinde ön plana çıkaracağından kuşkumuz yoktur, bütün bu temennileriz Sarıyer ilçemizin geleceğine yapılacak hizmetlerin en önemli tarafını teşkil etmektedir.
Bu yazılan raporun anlatımı sadece temennilerde kalmamalı ve acil olarak çalışmalar yapılıp devreye sokulmalıdır.
Biz balıkçılık sektörü olarak gücümüzü biliyoruz fakat yıllardır ülkemizde bir balıkçılık politikası oluşturulamadığı için bu gücümüz pasifize edilmekte ve yok sayılmaktadır.
Bu konuda geçen her gün kayıp bir gün olup ülke balıkçılığında geleceğimizden çalmaktadır.
Bu raporumu bir alıntı sözle sonlandırmak istiyorum.
YAŞADIĞIN YERİ CENNETE ÇEVİREMİYORSAN,GİDECEĞİN HER YER SANA CEHENNEM GELECEKTİR!..
İLYAS TORLAK
İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı