İNCİNİN KARARDIĞI YER

Onlar ağır yaşam koşulları altında yıllardır başta su olmak üzere, barınma, altyapı ve ulaşım hizmeti bekliyorlar.

İstanbul’un göbeğinde tam 26 yıldır su bekleyen bir mahalle. Onlar ağır yaşam koşulları altında yıllardır başta su olmak üzere, barınma, altyapı ve ulaşım hizmeti bekliyorlar. Yıllardır seçim dönemlerinde oy istemeye gelen herkes onlara söz vermiş. Ancak bir türlü sorunları çözülememiş. Sarıyer Manşet Gazetesi 2010 Avrupa Kültür Başkenti olacak olan İstanbul’un göbeğinde ağır yaşam koşulları altında yaşayan mahallenin sorunlarını yerinde inceledi.

Boğazın incisi olarak kabul edilen Sarıyer’in Maden Dereiçi Mahallesi sakinleri 26 yıldır ağır yaşam koşullarıyla mücadele ediyor. Yaklaşık 250 evin bulunduğu ve 2500 kişinin yaşadığı mahallenin yaşam koşulları içler acısı durumda. Suyu olmayan mahallenin altyapı, ulaşım ve barınma gibi birçok sorunu mevcut. Sarıyer Belediyesi’nin yeni yönetiminden umutlu olan mahalle sakinleri bu dönemde sorunlarının çözülmesini bekliyor. Yıllardır bu sorunları çözmek için çaba gösteren Maden Mahallesi Dereiçi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkan Ali Doğan, “1983’ten bu yana yol, su, altyapı konusunda hiçbir hizmet alamıyoruz. Yeni belediye başkanımız Şükrü Genç’in bu konuda iyi niyetli olduğunu düşünüyoruz. Ama bunu zaman gösterecek. Aksi halde hak arama mücadelemize Sivil Toplum Kuruluşları ve Demokratik Kitle Örgütleri ile birlikte sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Kanalisazyon içme suyuna karışıyor
Tam 26 altı yıldır susuz yaşayan mahalle içme suyunu sağlıksız koşullarda sağlıyor. Mahalle sakinlerinin derede bulunan kaynaktan bidonlara doldurarak evlerine getirdikleri suya Kanalisazyon suyu karışıyor. Açıkta akarak mahalleye ayrıca kötü kokuda yayan kanalizasyon, derme çatma bir şekilde üstü örtülmeye çalışılan kaynağın hemen bir metre yakınından akıyor. Dernek Başkanı Ali Doğan, burada yaşayan insanların içtiği suyun tamamen sağlıksız olduğunu ve herhangi bir tahlilin yapılmadığını söyledi.

Belediye günde 2 tanker su veriyor
Sarıyer Belediyesi tarafından günde iki tanker su veriliyor. Ancak bu su da sağlıksız koşullarda evlerin önüne konulan depolara dolduruluyor. Konuştuğumuz mahalle sakinleri “Yeni belediye başkanımıza güveniyoruz. Çünkü bize söz verdi. Bizim sorunlarımızı çözecek” diye konuştular.

Villaların atık suyu mahallenin üzerine akıyor
Dereiçi’nde bir tarafta sefalet yaşanırken diğer tarafta ise lüks bir hayat yaşanıyor. Dereiçi sakinleri havuzlu villa manzaralı gecekondularında sefalet içinde yaşarken, bu lüks villalarda yaşayanlar ise hiçbir şeye aldırmadan atık sularını bu mahallenin üzerine bırakabiliyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Dernek Başkanı Ali Doğan, “Villa sahipleri havuzda yüzdükten sonra doğal olarak belli bir süre sonra su kirleniyor. Bu suyu ise üzerimize boşaltıyorlar. Bunların amaçları burada yaşayan vatandaşları yıldırmak. Çünkü onlar bizim burada yaşamamızdan rahatsız oluyorlar” dedi.



Ulaşım büyük sorun
Dereiçi sakinlerinin en büyük sorunlarından bir tanesi de ulaşım. Mahalleye hiçbir toplu taşıma aracı geçmiyor. Vatandaşlar Sarıyer’e yürüyerek en az yaklaşık 30–40 dakikada ulaşıyorlar.

Çocukların hayali belediye başkanı olmak
Dereiçi’nde çocukların hayali belediye başkanı olmak. Sokakta oynayan çocuklara büyüyünce ne olacaklarını soruyoruz. Bütün bu sıkıntıların içerisinde büyüme savaşı veren çocuk. “Abi ben büyüyünce belediye başkanı olacağım” diyor. “Neden” diye soruyoruz. “Mahallemizin tüm sorunlarını çözeceğim” diyor.

“Burayı hak etmiyoruz havası oluşturdular”
Mahallenin sorunlarını anlatan Dernek Başkanı Ali Doğan, burada oturanların Anadolu’nun dört bir tarafından çeşitli nedenlerden dolayı geldiğini ancak o tarihten günümüze gelen yönetimlerin bu vatandaşlarımızın “burayı hak etmediği havası” oluşturduğunu belirtti. Dağan, “Sorunlarımızı 1983’ten bu yana çözemediler. Hizmet alamıyoruz. Yaşadığımız sorunların çözümü için yıllardır mücadele veriyoruz. Bu bölgede yaşamamızı istemeyenler bu sorunlarımızı çözmek istemiyorlar” dedi. 

“Şükrü Genç’ten umutluyuz”
Mahalledeki sorunlarının çözüm yolu hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Ali Doğan, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 91 yılında çizdiği ve Sarıyer Belediyesi’nin de onayladığı bir yol var. Bir plan değişikliği yapılarak bu yol kaydırılırsa barınma sorunumuz çözülür. Hizmetin bu şekilde geleceğini biliyoruz. Sayın belediye Başkanımız Şükrü Genç bize söz verdi. Bu konuda umutluyuz. Çözemedikleri takdirde hak arama mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun

Gündem Haberleri