Köprülerin İstanbul trafiğine büyük faydası olduğunu söyleyen Yıldırım, 3'üncü köprünün İstanbul trafiğini rahatlatacağını söyledi.
Bakan Yıldırım, kapasite üzeri kullanımların köprülerin ömürlerini kısalttığını hem de trafiğin yoğunluğu akaryakıt giderlerini artırdığını söyledi.
3'üncü köprü için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kuzeyine doğru çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Güzergah seçiminde tarihi yapılar ve coğrafi koşulların dikkate alındığını kaydeden Yıldırım, kamu yararı gözetilerek köprünün güzergahının belirlendiğini vurguladı.
İŞTE GÜZERGAH
Tekirdağ - Kınalıdan başlayan otoyol, İstanbul Boğazı'nda 1275 metre açıklığı olan asma köprü ile geçiyor. Köprünün bitiş yeri Paşaköy mevkine ulaşacak. Gebze civarında İzmir otoyolu ile birleşecek.
MALİYET 6 MİLYAR DOLAR!
Yıldırım'ın açıklamalarına göre Boğaz geçiş noktaları Garipçe ve Poyrazköy mevkii. Çevre yolu bölümü ise Anadolu yakasında ve Avrupa yakasında olmak üzere iki bölümden oluşacak. Kınalı Odayeri, Asya Yakası Paşaköy-Akyazı, köprü ile birlikte yapılacak çevre yolu bölümü ise Odayeri, Paşaköy, Poyrazköy, Garipçe kesiminden oluşacak. Köprü güzergahı toplam 260 km anayol ve buna bağlı bağlantı yollarında oluşacak. Yaklaşık maliyet kamulaştırma bedeliyle birlikte 6 milyar doları bulacak.
Belgrad Ormanları, Fatih Ormanları, Polonezköy Milli Park gibi orman alanlarıyla tarihi yerlerin korunması temel hedef olarak benimsendi. Kamulaştırma maliyetinin yüzde 75 oranında daha düşük olması dikkate alınan diğer bir kriter oldu.
Kuzey Marmara otoyolu İstanbul’un batı sınırında 41 derece enlem 28 derece boylamında bulunan kınalı mevkiinde TEM Otoyolu Kavşağı'nda başlıyor, kömür ocakları mevkiini katediyor, İstanbul Boğazı'nı ise 41 derece enlem 29 derece boylamla bir asma köprüyle geçiyor, daha sonra Paşaköy mevkiine ulaşarak, 40.8 derece eylem 29.4 derece boylamda Gebze civarında İzmir otoyolu ayrımına ulaşıyor.
KÖPRÜNÜN OLMAMASININ MALİYETİ YILDA 3 MİLYAR DOLAR
Ulaştırma Bakanı şöyle konuştu: "İstanbul içinde trafik nedeniyle, trafikteki akışın istenen seviyede olmaması sebebiyle yıllık işgücü kaybı ve fazladan yakılan akaryakıtın maliyeti 3 milyar TL’yi aşmıştır. Buna emisyon salınımından doğan maliyetleri ve atmosfere bırakılan yanlış gazların miktarını, bunların olumsuz sonuçlarını ilave etmiyoruz.
Bütün bu veriler üçüncü köprüyü de içeren kuzey Marmara otoyol projesi olarak adlandırdığımız projenin geciktirilmeden hayata geçirilmesini zorunlu hale getirmemizi gerekmektedir.
1993 yılında ilk defa biz devlet planlama teşkilatında yatırım programına konmuştur. 1993-98 yıllarına kadar İstanbul boğazından geçilebilecek güzergahlar yerinde yapılan incelemelerle tespit edilmiştir. 2005 yılında 5 üniversite uzmanı ulaştırma sektörüne hizmet veren tüm kesimlerin ayrıca 29 kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla yaptığımız ulaşım ana plan stratejisinde de üçüncü boğaz köprüsü ve çevre ve otoyol projesi yer almıştır.
2005’ten bugüne yapılan çalışmalar 6 koridor, 6 güzergah için, Nakkaştepe Ortaköy iki köprü arasında Arnavutköy Çubuklu Yeniköy, Beykoz Tarabya, Anadolu Kavağı Sarıyer, Poyraz ve Garipçe güzergahları bütün yönleriyle incelenmiş ve bu 6 güzergahın birbiriyle karşılaştırılması yapılmıştır."
Yıldırım, bundan sonra yapılacak çalışmalar konusunda da bilgi verdi: "Belediye meclislerinde bir yandan işlenen güzergahların onaylanması diğer yandan da Bakanlık olarak gerekli ihale dökümlerini hazırlamamız gerekiyor. Yap işlet Devret modeli ile gerçekleştirilecek. Bu yıl içinde ihale etmeyi planlıyoruz. Herhangi bir gecikme olmaz ise tabii ki. Projenin tamamı yüklenici firma bulunduktan sonra etap etap gerçekleşecek. İlk etapta 3 yıl içerisinde bir bölümünü tamamlamış olacağız, tamamını ise 5 yılda bitmesi planlanıyor. Köprü ona ve bağlı çevre yolunda yaklaşık 90 km'lik kesinde 2*4 ondan sonraki kesimlerde 2*3 olacak.
Asma köprü yapılacak. 1257 metre açıklığı bulunacak. Açıklığı en fazla olan köprü olacak. Trafik garantisi vereceğiz. Garantiyi karşılayacak gerçek trafiğe ulaşacağımızı öngörüyoruz.
Bu konuya özellikle dikkat ettim. Koridor üzerinde kamulaştırılacak alanın yüzde 75'i kamuya ait. Bir rant söz konusu değil. Bildiğiniz gibi Kilyos bölgesindeki kömür ocaklarını terkedilen ocaklar koridorun bu güzergahın üzerinden geçmesi yapılacak ve tekrar kazandırılacaktır. Kuzeyi kuşatan bir çevre yolu özelliği arz edecektir. O bir eski Edirne İstanbul yoludur. O bölünmüş yol olarak 55 km'si tamamlanmıştır. Bu güzergah onunla üst üste değil daha kuzeydedir.
260 KM'lik güzergahı dikkate aldığımızda, Sarıyer, Garipçe, Poyrazköy hattında özel arazi yüzde 16, orman arazisi yüzde 48, 2B arazisi yüzde 11, askeri bölge yüzde 11. Bu orman arazisi ormanlık alan anlamına gelmiyor. "
İşte 3. Köprünün yeri
Bakan Yıldırım merakla beklenen köprü güzergahını açıkladı.