İlçede yaptığı başarılı çalışmalarla sık sık gündeme gelen Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, bu kez de Sarıyerli balıkçıların sorunlarını dinlemek ve çalışma koşullarını yerinde incelemek için birim müdürleri ile birlikte bir balıkçı teknesi ile balığa çıktı. Havanın esmesinden dolayı Karadeniz’e açılamayan ve Sarıyer civarında avlanan balıkçıların sorunlarını dinleyen Karaman, balıkçıların kullandığı 77 nolu telsiz kanalından tüm teknelerle konuştu.
Karaman balıkçıların çalışma koşullarını inceledi
Teknede çalışan personellerle de sohbet eden Kaymakam Karaman, onların çalışma koşullarını da yerinde inceledi. Balıkçı Reisi İlyas Torlak’tan, balıkçıların sorunlarını dinleyen Karaman, Sarıyer’in çok önemli bir balıkçı kenti olduğunu ve bunun farkında olduklarının altını çizerek, “Balıkçılığın gelişmesi için elimizden gelen tüm gayretleri sarf edeceğiz. Sorunlarınızı dinleyerek sizinle beraber hareket etmek istiyorum. Bu nedenle hem çalışma koşullarınızı hem de sorunlarınızı dinlemek için aranızdayım. Yakın zamanda tüm balıkçı reisleri ve kooperatiflerimizin katılacağı bir toplantı yapmak istiyorum” dedi. Karaman toplantının biran önce organize edilmesi için İlçe Tarım Müdürü Mehmet Yavuz Acar’a talimat verdi.
Teknede balıkçıların pişirdiği balıkları yiyen Kaymakam Karaman, balıkçıların denize ağları atışını ve balık avlama aşamalarını gözlemledi. Hava durumundan dolayı balık bol olmasa da tutulan balıkları yerinde inceledi.
Balıkçılardan Karaman’a teşekkür
Aileden 3 nesildir balıkçı olduklarını, kendisinin de 35 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Balıkçı Reisi İlyas Torlak, Kaymakam Karaman’a teşekkür ederek, “Yıllardır bu işi yapıyorum hiçbir yetkili galipte sizin gibi bizlerin sorunlarını dinlemedi. Bizleri dinlemeden uzaktan hep bizim için karar verdiler. Sizin gibi yöneticileri aramızda görmek tüm balıkçıları memnun etti. Bu yüzden size çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Balıkçıların en büyük sorunu yasaklar
Balıkçıların sorunlarına da değinen Torlak, “En büyük sorunumuz yasaklar. Boyu 20 cm’den küçük olan çinekopun avlanması yasaklandı. Anlam veremediğimiz bu yasak tüm balıkçılara büyük bir darbe vurdu. Türkiye’de balık neslinin tükenmesi konusunda her zaman özeleştiri yapmaya hazırız. Avlanma konusunda her şeyi tartışalım, konuşalım ama böyle getirip sezonun tam başında bu balığı avlayamazsınız demek büyük yanlıştır. Ama başlanacak nokta bu değildi. Çinekopun yasaklanması sorunu çözmüyor daha da çözümsüzleştiriyor. 20 cm boyu deniyor, ağı attık 15 cm çıktı balık ne yapacağız? Balık güverteye çıktı mı işi biter. Balığın kaç santim olduğunu anlayamazsın. Ölçüp geri atma şansımız yok. Ben 35 senedir bu denizdeyim. Lüferin bu denizlerde olmamasının nedeni deniz kirliliği ile boğazda yoğun bir şekilde süre gemi geçişleridir. Gemilerin pervane suyu en az 30 metreye iniyor. Marmara’da lağım var, sıvı deterjan, kimyasallar var. Ondan dolayı bu denizde lüfer barınmaz” dedi.
Kaymakam Karaman’a İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Yavuz Acar, İlçe Spor Müdürü Namık Şişman, Yenimahalle Muhtarı Ahmet Çınar, Merkez Mahalle Muhtarı Ömer Akyüz, Maden Mahallesi Muhtarı Mehmet Gümüş eşlik etti. Yaklaşık 5 saat süren Sarıyer Kaymakamı’nın bu önemli çalışmasını sadece Sarıyer Manşet Gazetesi takip etti.
Karaman balıkçıları denizde dinledi
Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman balıkçıların sorunlarını yerinde dinlemek için onlarla birlikte balığa çıktı. Balıkçıların en büyük sorunu ise yasaklar.