Kompresör, 1650 yılında Otto von Guericke tarafından vakum pompaları ile kompresörler alanında geliştirmeye başlamıştır. Ancak 1829 yılında William Mann tarafından basınçlı hava motorunun ilk patentini alan kişidir. Yıllar geçerken motoru üreten kişiler sıkıştırma ile soğutma özelliğini de yaptı. Böylelikle dışarıdan alınan havayı haznesinde yüksek basınçlar ile büyüterek kullanıma hazırladı. Bu motor kullanışlı olsa da maliyeti de artabiliyor. Özellikle marka ve yeni çıkan ürünlerde fiyat artışı oldukça fazladır.
Basınçlı havanın maliyeti elektrikten daha fazladır. Bu sebeple kullanacak kişilerin basınçlı havayı ekonomik üreten bir kompresör seçmelerinde fayda vardır. Havayı ve gazları içerisine çekerek sıkıştırma görevini yapan bu motor hem endüstriyel hem de işletmeler için tasarlanan bir motordur. Kompresörlerin farklı çalışma özellikleri vardır. Örneğin; gaz sıkıştırma başta olmak üzere, işletme, kontrol vakum çözümleme, konveyör, form verme, harmanlama, eğme ve bükme, kaldırma, sıkma, taşıma, kalıp baskı vs. farklı kullanım alanları vardır. Tüm bu özelliklere sahip motorların fiyatı da oldukça pahalıdır. Ancak uygun fiyata da internet üzerinden veya firmalar aracılığı ile ihtiyacınızı karşılayacak bir kompresöre sahip olabilirsiniz. Temiz ve uygun fiyatta ikinci el motorlara da ulaşabilirsiniz.
Kompresör seçerken dikkat edilmesi gereken işletme basıncı, hava miktarı, özgül güç tüketimi, kompresör tipi ve temiz basınçlı havadır. Alacağınız motorun eğer bu özellikleri var ve kaliteli seviyede ise uzun yıllar kullanabilirsiniz. Bu durumda en önemli faktör özgül güç tüketimidir. Bunların dışında bir de kompresör çeşitleri vardır. Bunlar vidalı, pistonlu, merkezkaç, eksenel akımlı, dönel pozitif yer değiştirmeli, jet, hidrolik, gaz ile buhar kompresörleri olarak bilinmektedir. Vidalı motorun özelliği sessiz çalışmasıdır.
Pistonlu ise yüksek basınçlı havanın toplanmasında ve havanın bir birine bağlanmasında faydalıdır. Merkezkaç, gazı ve havayı dairesel bir şekilde haznesine alır. Eksenel akım, gazı veya havayı içine çekerken bunların dönmesine paralel hareket eder. Bunların dışında kullanımı oldukça yaygın meslekler vardır. Örneğin; petrol, taş, kil, cam, kâğıt, tekstil gibi farklı işletmelerde kullanılmaktadır. Özellikle ham metal üretiminde kompresör kullanımı çok önemlidir. Bu nedenle endüstriyel ve işletmeler için oldukça kullanışlı ve kullanılması gereken bir makinedir.