Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın açıkladığı Beşiktaş’tan Sarıyer’e kadar olan tramvay projesinin Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine ait bir proje olduğu ancak projenin Birinci Dünya Savaşı’ndan dolayı gerçekleşmediğini Sarıyer Manşet ortaya çıkarttı.
Yeniköy Muhtarı Engin Cevahiroğlu’nun Başbakanlık Osmanlı Arşivlerindeki araştırmalarından edindiği belgelere göre 9 Mart 1912 tarihli o döneme ait resmi gazeteye bakıldığında Karaköy’den Rumelifeneri’ne kadar elektrikli bir demiryolunun ihalesinin yapıldığı ve yolun işletme hakkının 75 yıllığına bir Alman şirketine verildiği görülüyor.
Muhtar Cevahiroğlu’nun sadece gazetemize açtığı dönemin resmi gazetesindeki bilgiler incelendiğinde; Osmanlı Hükümeti ile Berlin’de ikamet eden Şimendifer İnşaat ve İşletme Şirketi arasında 30 maddelik bir anlaşma imzalandığı görülüyor. Bu anlaşmaya göre ise projenin, Karaköy’den Sarıyer’e 4.5 yılda, Rumelifeneri’ne kadar ise 11.5 yılda bitmesi planlanmış. Anlaşmanın diğer maddeleri incelendiğinde ise birçok tünelin de içerisinde olduğu tramvay hattı projesinde; hattın çift yönlü olması, 2000 metrede bir durak konulması, demiryolu işletmesinin yüzde 25’lik kısmı ise hisse senedi olarak Osmanlı halkına arz edilmesi ve yolcu taşıma ücretleri ise mesafe aralıklarına göre ayarlanması gibi önemli maddeler yer alıyor. (SARIYER MANŞET)