Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Restorasyon Dairesi Başkanlığı sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre; Rumeli Feneri Ceneviz Kalesi'nin projelendirilmesine dair ön çalışmalar başlatıldı.
Sarıyer’e ciddi katkı sağlayacak!
Restorasyon çalışmaları bittikten sonra yaklaşık 46 dönümlük kullanım alanına sahip kale kiraya verilecek. Özel tesis alanı olarak kiraya verilecek kalede; müze, çok amaçlı salon, sergi salonları, sanat atölyeleri, sanat galerileri, kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezi veya halk kültürü araştırma, eğitim ve uygulama merkezi veya kültür ve sanat araştırma ve uygulama merkezi gibi kültürel üniteler ile müze mağazacılığı, kafeterya ölçeğindeki yeme içme üniteleri, vb. gibi ticari ve sosyal işlevli mekânlar olacak. Proje bittiğinde Sarıyer’e kültür ve turizm alanında ciddi bir katkısı sağlayacak.
Mustafa Bakır’ın önergesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı harekete geçirdi
CHP Meclis Üyesi Mustafa Bakır; meclis toplantısında, “Kültür Bakanlığı neden Sarıyer’de hiçbir çalışma yapmıyor” diyerek AK Parti grubuna yüklenmişti. Bakır, AK Partililerin de bunu takip etmediğini söyleyerek, “Kültür Bakanlığı'na ait kalelerimiz atıl bir şekilde duruyor. Bana son 10 yıldır Kültür Bakanlığı’nın Sarıyer’de yapmış olduğu bir hizmeti gösterin. Gösteremezsiniz çünkü yok. Kalelerimizi halka ne zaman anlatacağız, ne zaman turistik bir tesis haline getireceğiz?” diye sormuştu. Önergeden kısa süre sonra bakanlık kale ile ilgili çalışmalara başladı.
Tarihi kale kurtuluyor
İstanbul'da Rumelifeneri sırtlarındaki 17.yy döneminden kalma Rumeli Feneri Kalesi Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanıldı. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz tarafından en uç noktada yer alan kalenin kemerli bir giriş kapısı bulunuyor. İki büyük kulesi olan ve 17.yy'da IV. Murad zamanında yeniden inşa edilen kalede o dönem 60 asker evi, 100 top, cephanelik, buğday ambarları, bir camii vardı ve 300 asker yaşıyordu.