Hayatını mücadeleye adamış, 61 yıllık ömrünün büyük bir bölümünü hapiste mahkûm olarak geçirmiş, ardında bıraktığı yüzlerce şiir ile hala hafızalarımızda yerini koruyan Nazım Hikmet, 117'nci doğum gününde Sarıyer’de anıldı.
Uzun yıllar vatanından ayrı kalarak memleket hasreti çeken, demir parmaklıklar ardında 17 yılını geçirip, Moskova’da sürgündeyken hayatını kaybeden Türk edebiyatının önemli ustası Nazım Hikmet, 117’nci doğum gününde Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Tarabya sahilini dolduran Nazım sevdalıları, mavi gözlü dev için Türkiye’den ayrıldığı son kara parçasından denize karanfiller bıraktı. Ardından yaklaşık iki saatlik Boğaz turuna çıkan kalabalık, büyük ustayı şiirleriyle andı.
UMUT DOLU BİR DÜNYA İÇİN
Programda konuşan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkan Vekili Kıymet Coşkun, “İlk kez 1992 yılında burada bir buluşma gerçekleştirdik. Yine karanfil bırakarak, vapurla Boğaz’a açıldık. 27 yıl geçmiş ve gelenekselleşmeye başladı. İlk günün heyecanıyla eşit, özgür, umut dolu, adil bir dünya için bir aradayız” dedi.
BİR EKSİĞİZ
Konuşmasına Türk sinemasının ustası Tarık Akan’ı anarak başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Geçtiğimiz yıllarda Tarık Akan da aramızdaydı. Artık bir eksiğiz” dedi. Başkan Genç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çok anlamlı bir vedalaşma. Her vedalaşmanın bir buluşması var. Zor günlerden geçiyoruz ve bu zor günleri geride bırakma umuduyla vatan şairi, vatan sevdalısı Nazım Hikmet’i anıyoruz. Çünkü o da çok sevdiği ülkesinden yine böyle bir zamanda ayrılmak zorunda kalmış. Ayrılıkların değil buluşmaların çoğalması gerekir. Çok daha güzel günlere. Günlerimiz barış içinde olsun, aydınlık olsun.”