Türkiye’nin dünyaca ünlü dans topluluğu Anadolu Ateşi Dans Topluluğu ile İsviçre kökenli Dekeyser & Friends Vakfı, Sarıyer Belediyesi’nin de katkılarıyla uluslararası anlamda önemli bir proje hayata geçiyor. Kültür Sanat anlamında Sarıyer’in dünyaya açılmasına katkı sağlayacak olan bu proje ile dünyanın dört bir tarafından gelecek gençler Anadolu Kültürünü öğrenecekler. Ayrıca Sarıyer’deki okullarda yapılacak elemelerle seçilecek olan öğrencilerde proje sayesinde eğitim alacaklar.
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, gerçekleştirilen basın toplantısından sonra projeyi Sarıyer Manşet’e anlattılar.
Genç, “Sarıyer’i dünyaya açmanın altyapısı”
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Proje sayesinde yurt dışından insanlar Sarıyer’e gelecek. Tüm dünyayı Sarıyer’e getirmek istiyoruz. Bu proje bize heyecan veriyor. Konuştukça ve zaman ilerledikçe projenin kapsamının ne kadar geniş olduğu da ortaya çıkmış olacak. Amaç; hedef büyütmektir, Sarıyer’i dünyaya açmanın bir altyapısını oluşturmak. Dünyaya açılmanın en güzel yolu da Kültür ve Sanat’tır. Bu bağlamda Anadolu Ateşi’nin Sarıyer’i tercih etmesinden dolayı çok mutluyuz”dedi.
Mustafa Erdoğan,“Sarıyerli gençler eğitim alacak”
‘Projenin Sarıyerlilere nasıl bir katkısı olacak?’ sorumuzun üzerine ise Mustafa Erdoğan, “Okullardan Anadolu Ateşi elemeler yapacak. Sarıyerli çocuklar burada ücretsiz eğitim alacaklar. Mesela Perulu bir dansçımız Sarıyerli öğrencilerimize kendi ülkesiyle ilgili seminer verecek, danslarını öğretecek. Peru’yu kitaptan öğrenmek mümkündür ama dokunarak, tanıyarak, onla birlikte çalışarak öğrenmek bambaşka bir şeydir.” dedi.
Proje basın toplantısıyla tanıtıldı
Proje, Sarıyer Belediyesi Demirciköy Kültür Merkezi’nde, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Dekeyser & Friends Vakfı Başkanı Bobby Dekeyser, Dekeyser & Friends Vakfı Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Oya Oğurcu’nun katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.
Erdoğan, “Kültürel bir açılım”
Hayalleri dans etmek olan gençlere, Anadolu Ateşi topluluğu ile birlikte çalışma olanağı sağlayacak kültürel projenin ilk etabında eğitim amacıyla dünyanın farklı ülkelerinden 15 genç Türkiye’ye geldi. Toplantıda ilk konuşmayı yaparak projeyi anlatan Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, yıllardır Anadolu kültürünü gerçekleştirdikleri gösterilerle dünyaya tanıttıklarını ifade ederek, projeyle yeni bir kültürel bir açılım sağladıklarını belirterek, “Diğer ülkelerden gelen gençler Anadolu dansını ve kültürümüzü yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Onlar bizden biz de onlardan birçok şey öğreneceğiz. Ülkelerine döndüklerinde birer gönüllü turizm elçisi gibi Türkiye’nin tanıtımını yapacaklar” dedi.
Projenin Türkiye’nin kültürel anlamda tanıtımında önemli bir görev üstleneceğini kaydeden Mustafa Erdoğan “Biz 250 kadar dansçısı olan bir topluluğuz, dansçıya zaten ihtiyacımız yok. Amacımız yaptığımız bu açılımla hem kültürümüzü tanıtmak hem de diğer kültürleri tanımak” diye konuştu. Projenin merkezinin Sarıyer Belediyesi’ne ait Demirciköy Kültür Merkezi olacağını açıklayan Mustafa Erdoğan, Anadolu Ateşine bu olanağı sağlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e ve bu projenin hayata geçmesinde katkısı olan Dekeyser & Friends Vakfı Başkanı Bobby Dekeyser’e teşekkür etti. Mustafa Erdoğan sözlerinin sonunda şu görüşleri dile getirdi: “10 yıldan beri sanat faaliyetleri içerisindeyim. İlk kez sanata bu kadar yakın bir başkan tanıyorum. O nedenle projeyi anlattığımda Sayın Şükrü Genç’in hiç tereddütsüz ‘evet’ demesi beni gerçekten şaşırttı.”
Dekeyser & Friends Vakfı Başkanı Bobby Dekeyser ise proje ilk gündeme geldiğinde Anadolu Ateşi ile işbirliği yapacaklarından dolayı çok heyecanlandığını kaydettiği açıklamasında, “Vakıf olarak özellikle Avrupa’da sosyal ve kültürel birçok projeye imza attık ancak bu proje çok heyecan verici. Proje ile dünyanın her köşesinden çeşitli kültürlerden gelen gençler hem kültürümüzü tanıyacaklar ve tanıtacaklar hem de siz onların kültürünü tanıma fırsatı bulacaksınız” dedi.
Genç, “Sarıyer’in dünyaya tanıtılması için önemli”
Projeye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise şu görüşleri dile getirdi: “Kültür Merkezimizde gerçekleştirilecek çalışmaların Sarıyer’in kültürel ve sanatsal alandaki faaliyetlerine tanıtım açısından büyük katkı sağlayacak. Bu projeye ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. Biz yalnızca altyapı, yol ve asfalt yapan bir belediye olmayacağız. Kültüre, sanata ve turizme önem veren bir belediye olacağız. Çocuklarımızı ve gençlerimizin kültür ve sanata yönlendirmek için olanaklar yaratacağız. Anadolu Ateşi’nin bu projeyle Sarıyer’de olması, Sarıyerimizin dünyaya tanıtımı için önemli bir vesile olacak.”
Gençliğinde kendisinin de halk danslarıyla uzun yıllar profesyonel olarak uğraştığını ve dünyanın birçok yerinde gösteriler yaptığının belirten Başkan Şükrü Genç, “O zaman bizim karşılaştığımız en önemli sorun koreografi ve sahne düzeni idi. Şimdi Anadolu Ateşi, muhteşem danslarıyla kültürümüzü dünyanın her tarafına taşıyor. Anadolu Ateşi, sayesinde yalnızca diğer ülkelerden gençler değil, çok yakında Sarıyerli gençlerimize de burada halk dansları eğitimleri vereceğiz” dedi.
Basın toplantısına, üç aylık eğitim alacak, Teija Raitio (Finlandiya), Kasthuri Ratnakumaran ve Süreyya Kavuncu (Almanya), Hannah Barth (ABD), Shubhangi Swarup (Hindistan), Meagan Kelly (Kanada), Abigail Rice (İngiltere), Lonela Aura Goia (Romanya), Masha Moayedi (İran), Yasmine Nicholls (Avustralya), Daniela Delgado (Peru), Rahayu R. Sulistianingrum (Endonezya), Villegas Lucas (Arjantin), Maulvi Muhammad (Endonezya), Oluwadamilare Adeyeri de (Nijerya) katıldı.