'Sarıyer’de her zaman rüzgârın tersten esme ihtimali var'

SASİDER Başkanı Ali Genç ile Sarıyer ve siyaset üzerine konuştuk.

Sarıyer’deki sivil toplum kuruluşlarının başında gelen Sarıyer Sivaslılar Derneği Başkanı Ali Genç ile SASİDER ve Sarıyer üzerine konuştuk. Sarıyer siyasetinin de önemli isimleri arasında bulunan Genç, Sarıyer Manşet’in sorularına çarpıcı cevaplar verdi. 30 yıldır Sarıyer’in önemli sorunlarının çözülemediğini vurgulayan Genç, Sarıyer’in siyasi yapısını da; “Sarıyer’de her zaman rüzgârın tersten esebilme ihtimali vardır” şeklinde yorumladı.

Sarıyer Sivaslılar Derneği olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? 
Kuruluşumuzdan bu yana Sarıyer’deki tüm Sivaslıları ziyaret etmeye çalışıyoruz. Sivaslıların yapmış oldukları tüm organizasyonlara yönetim kurulu olarak bir şekilde katkıda bulunuyoruz. Biz ilkesel olarak dernek faaliyetlerinin dışına çıkmamaya çalışıyoruz. İhtiyaç sahiplerine bugüne kadar bir bütçe ayırdık, burs konularında iş konularında yardımcı olmaya çalıştık. Yaptığımız işlerin karşılığını da, Sivas’tan yankılarını alıyoruz bundan da memnun oluyoruz.

Siyasi partilerin Sivaslılar Derneği’ne karşı tavrı nasıl? 
İster istemez bir şekilde de siyasi partilerin teveccühüne uğruyoruz. Tüm partilerle de çok sık görüşüyoruz, bize ziyaretlerde bulunuyorlar. Sarıyer’de belli bir Sivaslı yoğunluğunu da kimse göz ardı etmek istemiyor. Biz mümkün mertebe siyasete müdahil olmak istemiyoruz. İyi olan şeyleri takdir ediyor, olumsuzlukları da sizler aracılığıyla kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. 

Yıllarca Sarıyer’de siyaset yaptınız buna dayanarak şuanda Sarıyer’de siyasi durumunu nasıl görüyorsunuz? 
Sarıyer bir siyasi partinin tam hakim olabileceği bir yer değildir. Sarıyer’de her zaman rüzgârın tersten esebilme ihtimali vardır. Onun için herkesin aklının başında olması lazım. Hizmet verirken bunları düşünmek lazım. Siyaseti bilen bir kişi olarak umarım değerli yöneticilerimiz de bunun farkında olurlar. Sarıyer’de kim akıllı davranırsa, kim iyi hizmet yaparsa ve bütünü kucaklarsa o kazanır. Biz Sarıyer’in sorunlarını bilen ve tecrübeli kadrolara sahip bir derneğiz. Sarıyer’e kim hizmet verirse 4 sene sonra biz onun yanında yer alacağız.

Yerel yönetimde nüfus oranına göre temsiliyet nasıl olmalı sizce? 
Ben sadece Sivaslıların değil; Giresunlular, Kastamonulular, Karslılar hatta Trakya göçmenlerimiz de yeteri kadar temsil edilmediğini düşünüyorum. Bizim için iyi bir belediye başkanı başımızın tacıdır illa da Sivaslı olmasına gerek yok. Ama temsilde adaletin sağlanması lazım. Belediyede katılım da çok renkli olursa bunun kazananı Sarıyer olur. Kaybeden başkanlara baktığımızda da hep bu sonucu görürüz. Sarıyer’in başkanıyım diyerek çok koyu hemşericilik yapanları gördük, biz bunlara karşıyız belediye herkese eşit mesafede olması lazım.

Sarıyer’de yerel yönetime ve siyasete bakışınız nasıl? 
Bizim için herhangi bir parti ayrımı yok. Genel seçimler konusunda tarafsızlığımı koruyoruz. Ama yerel seçimler konusunda Sarıyer’de yaşayan kişiler olarak ilçemize faydalı olacağına inandığımız her şahsı destekleriz.  Şuan açıktan hiçbir tarafın ne yanındayız ne karşısındayız. Sarıyer’de hizmet veren herkese saygı duyarız elimizden geldiği oranda yardımcı olmaya çalışırız. İktidarlar ve belediyeler gelip geçicidir. Son 30 senede Sarıyer, diğer İstanbul ilçelerine baktığımız zaman çok geri kalmışlığını görüyoruz.

Sarıyer’in birçok ilçenin gerisinde kaldığını söylediniz bunu biraz açar mısınız? 
Sarıyer deniziyle ormanıyla müthiş bir yer. Ama hizmet bakımından da İstanbul’un en geri kalmış ilçelerinden de bir tanesi. Özellikle imar konusunda. 20 sene önce de aynı şeyleri dinliyorduk şimdi de aynı. İlçe, büyükşehir, hükümet aynı partide olsun çözülür denildi o günleri de gördük ama sorun aynı halde kaldı. Burada açıkçası bir samimiyetsizlik görüyoruz.

İmar sorununun çözülememesini neye bağlıyorsunuz? 
Sarıyer’in güzellikleri bazıları için bugün olmasa da bir zaman kendilerine rant olarak döneceklerini düşünüyorlar. İmar sorununun çözülmemesi için hiçbir neden yok.  Gerek iktidar olsun gerekse muhalefet olsun tüm ilçe başkanlarının bir araya gelerek bölge milletvekillerinin de desteğiyle TBMM’de ve ilgili bakanlarda bir toplantı yaparak bu meseleleri anlatmak gerekiyor. Özal zamanında çıkarılan tapu tahsis belgeleri bu sorununun çözümüne yönelikti. O dönem Anayasa Mahkemesi’ne gidilerek kanun iptal ettirildi. Bu olmasaydı bu sorun da olmayacaktı.

Büyük holdingler söz sahibi olduğu için çözülemiyor
Özellikle inşaat sektörü büyük gelir getirdiği için ve büyük holdingler bu konuda söz sahibi olduğu için bu konuda kimse kılını kıpırdatmıyor. İktidarda kim varsa ve bu sorunun çözümü için bir hamle yapmaya çalışırsa muhalefet hemen buna karşı çıkıyor. Ankara’dan buraya harita üzerinden baktıkları zaman Sarıyer’deki vatandaşların sorununun ne denli büyük olduğunu anlayamazlar. Asıl sorumluluğu yerel ölçekte siyasilerin alması gerekiyor.

Sivaslılar Derneği, Sarıyer için nasıl çalışıyor neler istiyor?
Biz Sarıyer Sivaslılar Derneği olarak önümüzde üç önemli konu var. Biri mülkiyet az önce anlattım. 

Sarıyer’de balık satış yerimiz yok!
İkincisi; Sarıyer denince akıllara ilk olarak balıkçılık geliyor. Balık burada tutuluyor ama balıkçıların hijyenik bir ortamda satış yapacağı bir yer yok. Sarıyer sahili oldukça geniş ve İstanbul’un her tarafından buraya taze balık almaya gelen insanlar var. Sahil şeridinde en az 8-9 adet cep açılarak balıkçılarımızın legal satış yapmasını sağlamamız lazım.  Biz bu konuyla ilgili büyük bir imza kampanyası başlatacağız.

Adliyenin yeniden Sarıyer’e kazandırılması lazım
Üçüncü olarak da; kapatılan Sarıyer Adliyesi’ni tekrar ilçemize kazandırmak. Sarıyer’den Çağlayan’a kadar inanılmaz bir ulaşım sorunu var. En basit bir işlem bile bir kişinin 3 saatini alabiliyor. Adliye Sarayı çok modern bir bina yapanlara da teşekkür ederiz, ama bunun bir artısı değil eksisi oldu Sarıyer’e. Beykoz’da da adliye binası kapandı Kartal’a taşındı, aynı ulaşım sorunu yaşandığı için Beykoz Adliyesi tekrar açıldı.

İlk yorum yazan siz olun

Gündem Haberleri