Yaklaşık 15 ay önce Sarıyer’de hizmet vermeye başlayan Melek Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, kısa zamanda özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin tercih edebileceği özel bir kurum haline geldi. Konusunda uzman kadrosuyla en iyi şekilde hizmet veren bu okulda; otizm, down sendromlu çocuklar, kronik fiziksel engeli olan 65 yaşa kadar bireyler, öğrenme güçlüğü ve zihinsel engeli olan çocuklar ile görme engellilerin eğitimi gibi alanlarda toplamda 195 öğrenci eğitim alıyor. Konum olarak da doğa içinde ve nefis boğaz manzarasında bulunan okulda öğrencilerin rahat bir şekilde hareket etmesi için fiziki tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.,
“Özel eğitimde Sarıyer’in en iyi okuluyuz”
Melek Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurucusu Uzman Psikolog Cüneyt Bulut, okulla ilgili önemli çalışmaları Sarıyer Manşet’e anlattı. 26 Ocak 2017’de hizmet vermeye başladıklarını belirten Cüneyt Bulut, “Çok iyi bir kadromuz var ve şuanda bu alanda Sarıyer’in en iyi okuluyuz diyebiliriz. Şuan 195 öğrencimiz var. Bu sayı özel eğitim anlamında çok iyi bir sayı. Benim en büyük avantajım uzman psikolog olmam. Aynı zamanda Ticaret Üniversitesi’nden Haluk Yavuzer’in de öğrencisiyim. 4 sene boyunca farklı gelişen ve normal gelişen çocuklar üzerine dersler aldım. Piyasadaki çoğu özel eğitim kurumlarının sahipleri eğitimin dışından gelme olduğu için bu bizim için avantaj” dedi.
Okulda fiziki olarak her şeyi düşündük
Okulun fiziki yapısıyla ilgili bilgi veren Bulut; “Öğrencilerimizin rahat etmesi için her şeyi düşündük. Mesela fizik salonunun düzayak olması servisten iner inmez çocuklar salona giriyorlar. Sarıyer’de diğer özel eğitim kurumlarında bir fizyoterapist varken, bizde 3 fizyoterapist çalışıyor. Bağımsız bir katta bu hizmeti veriyoruz. Diğer alanlarda da yine en uygun ortamı geliştirdik. 8 bireysel sınıf, 4 grup odamız, saatte 4 kişilik fizyoterapi salonumuz var. Burası doğa içinde, son standartlarda kurulmuş Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel bir merkez” dedi.
20 kişilik uzman kadrosu ile hizmet veriyoruz
Uzman bir kadro ile hizmet verdiklerinin altını çizen Bulut; “Kurumumuzda 20 personel görev yapıyor. 2 psikolog, 3 fizyoterapist, 2 zihinsel engelliler öğretmenimiz, 5 özel eğitim hocamız, 1 okul öncesi öğretmenimiz, 1 çocuk gelişimi öğretmenimiz ile beraber çalışıyoruz” diye konuştu.
Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için kayıt süreci
Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin durumu ile ilgili bilgi veren Bulut; “Öğrenme güçlüğü çeken çocukları biz de ön değerlendirme yapıp hastaneye yönlendirebiliyoruz. İlk önce çocukta bu durum fark edilecek. Sonra psikiyatra yönlendiriyoruz ve tanı konuluyor, bazı testler yapılıyor ve heyete yönlendiriliyor. Heyetten hastane raporu alıp o raporla, ilgili ilçenin Rehberlik Araştırma Merkezi’nden bir heyete girip RAM raporu alınıyor. Bu iki rapor eşliğinde öğrencimizin kaydını yapıp eğitime başlıyoruz” dedi.
Hayatın her alanında yanlarında oluyoruz
Devlet tarafından desteklenen bu eğitim süreci ile ilgilide; “Devletin verdiği ayda 8 seans bireysel, 4 saat de grup eğitimidir. Bu maalesef yeterli değil. Evde ders çalışmazsa, aile ilgili olmazsa, verilen ödevler yapılmazsa başarı sağlanamaz. Biz de bunu koordine ediyoruz. Gittiği devlet okulunda sınıf ve rehber öğretmeniyle görüşüyoruz, bu raporlu öğrenciler okulda kaynaştırma öğrencisi olarak geçiyor. Bu öğrenciler haftada 2 seans devlet okulunda da destek eğitimi almak zorunda. Maalesef bu desteği bazı devlet okulları vermiyor ama bu yasayla zorunlu hale getirilmiş bir nokta. Biz öğrencilerimizin hayatının her alanında yanında oluyoruz. Engelli doğum oranları şuanda çok yüksek, otizm çocuk sayısında büyük artışlar var. Bir evden gelen 3 engelli çocuğumuz var” dedi.
Özel eğitimde ailelerin işin içinde olması çok önemli
Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların ailelerinin de bilinçlenmesinin önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Cüneyt Bulut, “Maalesef bu özel çocuklarımızın aileleri, 'çocuğum özel eğitime giderse damgalanır' gözüyle bakıyorlar. Hâlbuki gitmezse sınıfın içinde eriyip gidecek o çocuklar. Eğer aile bu durumu kabullenmezse eğitim başlamaz, çocuk okula boşa gider. Mesela otizm yaşamın ilk üç yılında belirginleşen bir durum. Aileden biri bu durumdan şüphelenirse hemen eğitime başlanmalı. Çünkü erken başlanan eğitimler çok daha iyi sonuçlar verebiliyor. Yaşam boyu süre gelen bir bozukluk ama en önemli şey sosyal hayata bu çocukları adapte edebilmek. Bu noktada biz ne yapıyoruz; havuzumuzu, bahçemizi kullanıyoruz. Diyetisyenimizin nezaretinde yemek düzenine kadar ilgileniyoruz. Aylık psikiyatr kontrolleri noktasında uyarılarda bulunuyoruz. Bazı veliler çocuğu kayıt ediyor bir daha hiç çocukla ilgilenmiyor. Biz her zaman aileyi işin içine sokuyoruz” dedi.
Sosyal anlamda da ailelere destek oluyoruz
Burada eğitim dışında sosyal sorumluluk gereği ihtiyaç sahibi ailelere de yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Bulut, “Burada istismara uğrayan çocuklarımız var, Maddi durumu çok bozuk olan velilerimiz var. Biz kendi sosyal çevremizi kullanarak ailelerimize desteklerde bulunuyoruz. 10 bin takipçili bir sosyal medya hesabımız var takipçilerimizden kullanmadıkları temiz eşyaları talep ediyoruz, bir odamızı bu eşyalara ayırdık. İhtiyaç sahibi çocuklarımıza buradan kendilerine veriyoruz. Burada rapor karşılığında servis, eğitim ve danışmanlığı ücretsiz veriyoruz” dedi.
Adres: Maden Mahallesi Gülümser Sok. No:12 Sarıyer - İstanbul
Tel: (212) 342 40 84 - (212) 342 40 85
Facebook: @melekozelegitim
Instagram: @sariyermelekozelegitim