SARIYER’İN KADERİNİ DEĞİŞTİREN BAŞKAN KONUŞTU
Uluslararası sertifikalı belediye binasından kültür merkezlerine, semt evlerinden yine ödüllü bir proje olan Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM)’ne ve daha birçok sosyal proje ile Türkiye’deki diğer belediyelere örnek olabilecek sıra dışı bir belediyecilik modeli oluşturdu. Uyguladığı yönetim anlayışını Sarıyer Manşet Gazetesi’ne anlatan Başkan Genç, projelerindeki başarısı ile ilgili; “Hayata geçirdiğimiz her projenin bir öyküsü var. Bana uzatılan her eli tutmaya çalıştım. Belediyecilikte altyapısı olmayan ve yaşamı odak almayan hiçbir proje başarıya ulaşamaz. Dolayısıyla biz her alanda yaşama dokunmaya çalışıyoruz ve yaptığımız her şey sokakla birebir örtüşüyor. Böyle olunca da başarı kendiliğinden geliyor” dedi.
Sarıyerlilerin hayatına dokunan çok önemli işler yaptık
Belediyecilikte üçüncü dönemine hazırlık yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Manşet Gazetesi’nden Vedat Özdemir ve Ömer Canıbeyaz’a önemli açıklamalarda bulundu. Geride bıraktığı 10 yılı değerlendiren Başkan Genç, “Bu yola çıkarken Sarıyer’de ilk röportajımı Sarıyer Manşet’le yapmıştım. Orada da sizinle Sarıyer’de nasıl bir yönetim oluşturacağımızı konuşmuştuk. Neredeyse 10 yılı geride bırakıyoruz ve geriye dönüp baktığımızda biz baya yol aldık. O dönemden başlayan süreçte yürüyor hizmetlerimiz ve yürüyecekte. Eksiklerimiz yok mu, muhakkak vardır ancak Sarıyerlilerin hayatına dokunan çok önemli işler yaptık. Sarıyer’in marka değerini arttıran herkesin gurur duyduğu projeler kazandırdık. Ama daha yapacak çok işimiz var. Yolumuza devam ediyoruz. Sarıyer, dünyanın en güzel yeri. Yunanistan’ın bir sahil kasabasının fotoğraflarını tüm dünya paylaşıyor, Sarıyer’i de bu hale getirmemiz lazım. Bunun için mücadele veriyorum. Ama Sarıyer’den rant beklentileri olanlar var. Sarıyer’i biraz rahat bıraksınlar” dedi.
Altyapısı olmayan projeler başarılı olamaz
Hayata geçirdiği neredeyse tüm projelerin neden başarılı olduğu ile ilgili de konuşan Başkan Genç, “Yapılan her şeyin bir hikâyesi var bu da sokakla birebir örtüşüyor. Belediyecilikte altyapısı olmayan ve yaşamı odak almayan hiçbir proje başarıya ulaşamaz. Mesela size gurur duyduğum projelerimizden EÇADEM örneğini vereyim. EÇADEM tamamen sokaktan çıktı. Daha önce bu projenin yapılmış bir örneği yok. Sokakta dolaşırken genç bir anne yanıma geldi ve “Benim bir engelli çocuğum var, ben de onunla engelli oldum, bende yaşamımı idame ettirmek, alışverişe, tiyatroya, sinemaya gitmek istiyorum ama çocuğumu bırakacak yerim yok, sizin belediyede böyle bir yer yok mu” dedi ve EÇADEM projesi buradan çıktı. Biz çocukları sabah alıyoruz akşam 4 ‘e kadar burada ailenin veremeyeceği eğitimi veriyoruz, rehabilitesini yapıyoruz. Dolayısıyla biz her alanda yaşama dokunmaya çalışıyoruz ve yaptığımız her şey sokakla birebir örtüşüyor. Böyle olunca da başarı kendiliğinden geliyor” diye konuştu.
Sarıyer halkı bize güveniyor ve projelerimize sahip çıkıyor
Sarıyer halkı bize güveniyor ve projelerimize sahip çıkıyor. Mesela bir park yapıyorsunuz mahalleli bu parkı sahiplenmezse o park maalesef amacına ulaşamaz. Bunun örneklerini görüyoruz. Vatandaşımız, kadınlarımız alıyor çayını, böreğini gidip parkta sohbetlerini yapıyor. Onlar oraları sahiplenince kötü niyetli kişiler oralara gelme cesareti gösteremiyor. Yine SAGEM’lere velilerimiz çok sahip çıkıyor. Çocuklarımız burada drama eğitimi alıyorlar ondan sonra inanılmaz çalışmalar ortaya koyuyorlar. Çocuklarımıza özgüvenlerini kazandırmak bizim ilk görevimiz. Yapılan işlerin yaşamda karşılığı yoksa bunu devam ettiremezsiniz.
Sarıyer’e uluslararası standartlarda hizmet binası kazandırdık
Sarıyer’in büyük eksikliğini yaşadığı belediye hizmet binamızı yaptık. Ben belediye başkanlığımın yanında bir mühendisim. Hizmet binası yapacaksak sıradan değil, uluslararası alanda bile yarışacak fonksiyonlara sahip bir proje olsun istedik. Ve günümüz çağına uygun olacak şekilde bu proje ortaya çıktı. Bu bina yakın zamanda İngiliz Bream sertifikasını alacak. Düşünün birkaç sene önce meclis salonumuz bile yoktu. Ama şimdi muhtarlarımız da, sivil toplum kuruluşlarımız da toplantılarını burada yapıyor. Bunları bir yana bırakın benim için en önemlisi ise şu; genellikle en büyük iş kazaları inşaatlarda oluyor ama bizim projelerimizde bir kişinin bile burnu kanamadı. Bu da işin en güzel yanı tabi...
Sağlıkta önemli bir yol kat ettik
Eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel anlamda 10 yılda gelinen noktayı değerlendiren Başkan Genç, “Sağlıkta iğne vur, tansiyonu ölç pozisyonundan her türlü muayenenin yapılabileceği ve aynı zamanda tedavisinin de verilebileceği bir poliklinik hizmeti veriyoruz. Portör muayenelerimizin faydalarını kavrayanlar her yıl bu hizmetlerimizi takip ediyorlar. Eskiden 8-10 kalemde verilen hizmet şu an yüz kalemde veriliyor” dedi.
Eğitimde fırsat eğişliği yaratmaya çalışıyoruz
Eğitimde çocuklara fırsat eşitliği yaratmaya çalıştıklarını vurgulayan Başkan Genç, “Eğitim alanında Sarıyer Akademi en önemli projelerimizden bir tanesi. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın önünü açıyoruz. Sarıyer Akademi’den yetişen çocuklarımız çok iyi yerleri kazanıyorlar. Başarı düzeyinde ilk 10 kurumun içerisindeyiz. Sadece dört yılda bunu başardık. Sarıyer Akademi bizim gururumuz” diye konuştu.
Balıkçılar çarşısını ne yaptırdılar ne de yaptılar
Yıllardır Sarıyerlilerin eksikliğini yaşadığı balık çarşısı ile ilgili de konuşan Başkan Genç, “Düşünün hala bir balık satış yerimiz yok bu ayıp, yapacak insanları engellemek daha da büyük ayıp. Bizim projemiz hazır. Ben bu projeyi Kadir Topbaş’a götürdüm, ‘İsterseniz bu projeyi ben yapayım ama siz gelin kendiniz yapmış gibi açılışını yapın, yeter ki bu proje yapılsın’ dedim. Bu sözüm ağrına gitti sanırım ‘Ne yani biz yapamıyor muyuz’ deyince, ‘Tamam yapın o zaman’ dedim. Ama yapmadılar. Bu anlayış son 20-25 yılda Türkiye’ye çok şey kaybettirdi. Toplumda birbirine saygısı olan insanlar arasında bile kamplaşmalar oluştu” dedi.
Bana uzatılan her eli tutmaya çalıştım
Sarıyer’de halkla birlikte katılımcı ve eşit bir yönetim sergilediklerinin altını çizen Başkan Genç, “Ben Sarıyer’de hiç kimseyi ayırmadım. Herkesin belediye başkanı olmaya çalıştım. Bana uzatılan her eli tuttum ve birlikte yürümeye çalıştım. Rahmetli dedem, ‘Birisine bir şey verdiğinde elini hemen geri çek ki, karşılığında bir şey bekliyorsun diye anlamasın” derdi. Dedemin bu öğüdüyle hareket ediyorum. Sarıyer’de sevginin, barış ve huzurun hakim olduğu bir yolumuz var. Ekibimle birlikte bu yolda Sarıyerlilere hizmet götürmeye onların yaşamını kolaylaştırmaya çalışıyorum” dedi.
Sarıyer’i yönetirken 7’den 70’e herkesin fikrini alıyorum
Sarıyer’i yönetirken, 7’den 70’e herkesi dinlediğini belirten Başkan Genç; “Dördüncü sınıf öğrencileri bize geliyorlar, onlara ‘Belediye başkanı olsanız ne yaparsınız’ diye soruyorum, birisi ; ‘Ben başkan olsam yüksek binaları yaptırmam, çünkü rüzgârı kesiyor’ dedi. Bir diğeri; ‘Işık kirliliğini önlerim. Reklam ışıklarından kuşlar yollarını bulamıyorlar’ dedi. Başka bir kızcağız dedi ki; ‘Hayvanları sevdiğimizi sanıyoruz ama nasıl seveceğimizi bilmiyoruz. Bir köpeğe yemek vereceğimiz zaman önüne atıyoruz, köpek korkuyor bundan; hâlbuki götürüp yavaşça önüne koysak dost alacağız onlarla” dedi. Şimdi ben nasıl bu çocuklardan fikir almayayım, nasıl belediyeyi onlarla yönetmeyeyim”
Belediyenin her kuruşuna sahip çıkıyoruz
Sarıyer’in her kuruşuna sahip çıkarak Sarıyer’i yönettiklerini belirten Başkan Genç, “Biz emeğe, alın terine, helale çok saygılıyız. Sarıyer Belediyesi’ni çok kötü bir şekilde devraldık. Biz göreve geldiğimizde kapıda hacizciler vardı. Maaşlar ödenemez durumdaydı. Mesela bir örnek vereyim, bin yüz kişiye her gün yemek dağıtıyorlarmış, ben o firmayı hiç görmedim, dağıttığı yemekleri de göremedim. Sarıyer’i böyle bir yönetimden kurtardık. Şimdi tasarruf yapan ama hizmetlerini de en üst düzeyde halka ulaştıran bir yönetim var” diye konuştu.