Türk Edebiyatı’nın çınarı Vedat Türkali vefat etti
97 yaşında hayatını kaybeden Senarist, Şair ve Romancı Vedat Türkali, son ödülünü Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in elinden almıştı. Bu yıl 5.si düzenlenen Sarıyer Edebiyat Günleri’nin simgesi haline gelen Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü, Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli’den sonra Vedat Türkali’ye verilmişti.
ŞÜKRÜ GENÇ; “USTALAR ESERLERİYLE SONSUZA KADAR YAŞARLAR”
Sağlık sorunları sebebiyle ödül törenine katılamayan dev çınar Türkali'ye ödülünü 97. yaş gününde kendi evinde veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ‘’Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nün 3. sünü takdim etmekten onur duyduğum büyük usta Vedat Türkali’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Başta ailesi olmak üzere yakınları, sevenleri ve tüm edebiyat dünyasının başı sağolsun. Unutulmamalıdır ki ustalar sadece bedenen ölürler, eserleriyle sonsuza kadar yaşarlar’’ şeklinde konuşarak baş sağlığı diledi.
EŞİNİN YANINA DEFNEDİLECEK
Vedat Türkali’nin cenazesi 31 Ağustos Çarşamba günü öğle namazından sonra Teşvikiye Camii’nden kaldırılacak. Ünlü edebiyatçı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda eşi Merih Pirhasan’ın yanına defnedilecek.
VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?
Asıl adı Abdülkadir Pirhasan olan ve 13 Mayıs 1919’da Samsun’da doğan Türkali, liseyi Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan’la evlendi. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951’de tutuklandı. 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.
Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınlarını kurdu. 1960’ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. 1965’te Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi gibi romanlara imza attı.
1974’te Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü, 1976’da Orhan Kemal Roman Armağanını kazandı. 2016’da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’ne layık görüldü.