Web Sitenizin Adı İçin Altın Öneriler

Web Sitenizin Adı İçin Altın Öneriler
Web Sitenizin Adı İçin Altın Öneriler

Web Sitenizin Adı İçin Altın Öneriler

 

Web sitesi kurarken, sitenizin adına karar verme aşamasında aklınıza gelen fikirlerin çoğunlukla önceden kaydedilmiş alan adları olarak zaten alınmış olduğunu görebilirsiniz. Bunun nedeni özellikle .com, .com.tr, .org veya .net gibi bazı domain uzantılarında çok fazla rekabet olmasıdır. Bu nedenle web sitenizin adresini belirleme sürecinde alternatif isimlerle dolu uzun bir listeye sahip olmak önemlidir. Bu aşamada ilerlenecek adımları; “Alternatif domainleri listele, müsait olanları görmek için domain sorgula ve kayıt işlemine geç!” şeklinde özetleyebiliriz. Ancak listenizi oluşturmadan önce yazımızdaki önerileri dikkate almanız sizlere, pazarlama ve seo çalışmalarında işinizi kolaylaştıracak bir domaini seçmiş olmanın huzurunu yaşatabilir.

Domain sorgulama araçları daha önce düşünmemiş olabileceğiniz alan adı uzantılarını (TLD), keşfetmenizi de kolaylaştıracaktır. Arama kutusuna siteniz için belirlediğiniz adı yazmanız yeterlidir. Araç, girdiğiniz alan adının daha önce alınıp alınmadığını, hangi uzantılarla alınabileceğini ve her biri için ücret, indirim, kampanya bilgilerini listeleyecektir. Domain sorgulama işlemi tamamen ücretsizdir ve web sitesi kurmanın en heyecanlı aşamasını oluşturur.

Bir işletme sitesi oluşturmak isteyenlere genellikle sitenin URL’sinde ve e-posta hesaplarında markanın görünmesi için şirket isminin kullanılması önerilir. Bu, potansiyel müşterilerin web sitenizi bulmasını kolaylaştırır ve reklam çalışmalarınızı destekler. Bireysel web siteleri için de adlarıyla öne çıkmak isteyen kişiler isim+soyisim şeklinde domain’ler alabilirler. Bu alternatifleri listenizin başına yazıp aşağıdaki uyarıları dikkate alarak yeni kombinasyonları listenize ekleyebilirsiniz.

  • Gün geçtikçe artan rekabetin büyüklüğü öne çıkan bir alan adına sahip olmayı her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Bu nedenle hem akılda kalıcı hem de sitenizin ne ile ilgili olduğunu özetleyen isimlere odaklanın.
  • Kısa, eğlenceli, yazılışı kolay, benzersiz isimler bulmaya çalışın.
  • Ücretsiz anahtar kelime araştırma araçlarını kullanarak sektörünüz ve işinizle ilgili kelimeleri veya kelime öbeklerini araştırın.
  • Markanızı temsil eden ideal müşteri profilini düşünerek replikleri, ata sözlerini, deyimleri, sözlükleri, kitapları, şiirleri, hatta şarkı sözlerini tarayın.
  • Sitenin adının sosyal medya hesaplarıyla tutarlı olması için anında uygunluk kontrolü yapan domain sorgulama araçlarını kullanın.
  • Kelime oyunları, harf tekrarları, rakamlar ve tire işareti karışıklığa yol açabilir, bunlardan uzak durmanız önerilir.
  • Eğer iki veya üç kelimeyi birleştirecekseniz birinci kelimenin sonu ile ikincinin başını oluşturan hecelerle birleşim yerinde uygunsuz bir kelimenin oluşmadığından emin olun.
  • 15 karakterden kısa isimler seçmeye çalışın. Bazen en basit alan adı en akılda kalıcı olandır.
  • .com geleneksel olarak çok tercih edilen alan adı uzantısı olsa da yeni nesil uzantılar arasında işletme türünüze daha uygun seçenekler bulunabilir; ,io, .tech, .cafe, ..yoga, .shop, .pizza, .store…
  • .tr (Türkiye), .us (ABD), .ca (Kanada), .istanbul, .london gibi konum tabanlı uzantılarla hedef kitlenizin bulunduğu yeri domain’e eklemek, hem yerel müşterilerin sizi bulmasını kolaylaştırabilir hem de arama motorlarının o bölgeden arama yapanlara sitenizi öncelikli göstermesini sağlayabilir.
  • Bir alan adı seçerken, rakiplerinizi araştırmak ilham almanızı ve rakiplerinizden daha yaratıcı isimleri bulmanızı sağlayabilir. Google İşletme Profili listelerinde gezinin. Rakip sitelerin gözünden kaçırdığı kör noktaları, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını düşünün ve bunları site adresinizde görünmesini istediğiniz kombinasyonlara çevirin.
  • Mükemmel bir seçeneğin önceden kaydedilmiş olduğunu gördüyseniz, eş anlamlı kelimelere göz atıp bunlara sıfat eklemeye çalışabilirsiniz.
  • Spesifik olmak bir noktaya kadar işe yarayabilir ancak ileride eklemek istediğiniz hizmetler olduğunda pazarınızı kısıtlayabilir; bir börekçinin zamanla zeytinyağlıları menüsüne eklemek istemesi gibi durumlarda adının verdiği hizmetleri kapsamaması bazı potansiyel müşterilerin tek yönlü düşünmesine neden olabilir.

Uzman Görüşü

screenshot-3.png

Alan adı ya da domain; hedef kitlenizin sitenizi ya da müşterilerinizin işletmenizi internette bulmak için tarayıcının adres çubuğuna yazdığı adrese denir. Domain sadece bir web sitesi oluşturmanın ön koşulu değildir aynı zamanda marka stratejilerinizi de etkileyebilecek önemli bir bileşendir. Bir domain kaydederken sadece sitenizin adına değil .com, .net, .io, tech, .istanbul, .cafe, .art gibi hangi uzantıyla biteceğine de karar vermeniz gerekir.

Turhost olarak hosting ve sunucu hizmetlerimizde benimsediğimiz modern ve güçlü donanımları sunma odağımızın domain hizmetleri için de geçerli olduğunu bilmenizi isteriz. Dilerseniz web sitemizdeki domain fiyatları ve yeni nesil domain uzantılarını inceleyebilir, sosyal medya hesapları için de anında uygunluk kontrolü yapan domain sorgulama aracımızla parlak bir yıldız yakalayabilirsiniz.

 

Bu haber toplam 858 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT