Yavuz Sultan Selim Köprüsü cuma günü açılıyor

Yavuz Sultan Selim Köprüsü cuma günü açılıyor
Türkiye'nin son yıllarda geliştirdiği mega projelerin başında gelen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, cuma gününden itibaren araç geçişlerine hazır hale getirilecek.

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'in dün aldığı kararla TIR, kamyon gibi ağır vasıtaların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) yerine artık Yavuz'u kullanacak olması trafiğe rahat bir nefes aldıracak. FSM'yi sadece 14 saat kullanabilen ticari araçlar, Yavuz'dan 7/24 geçiş imkanı yakalayacak.

SAAT YASAĞI MAĞDURLARI BEKLEMEKTEN KURTULUYOR

2010 yılında başlatılan saat yasağı nedeniyle mağdur olan kamyoncular ve TIR şoförleri, boğazın üçüncü gerdanı sayesinde köprü girişlerinde uzun süre beklemekten kurtulmuş olacak. Yavuz'dan geçecek otomobiller için 9,9 lira ücret belirlenirken, 4 akslı kamyonlardan 21, 29 lira tahsil edilecek. Kurtköy'den Mahmutbey'e uzanan 95 kilometrelik bağlantı yollarıyla da hizmet verecek köprü, Türkiye'nin ticaret yükünü Avrupa'ya taşıyan 21 bin ağır vasıta araç sahibine, hem zamandan hem de paradan tasarruf ettirecek.

1,7 MİLYAR DOLARLIK KAYBI ÖNLEYECEK

İstanbul'daki 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden yılın 6 ayında 70 milyon 102 bin 907 araç geçişinden 160 milyon 248 bin 198 lira, otoyollardan yapılan 135 milyon 911 bin 403 taşıt geçişinden ise 458 milyon 514 bin 783 lira gelir elde edildi. Söz konusu dönemde köprü ve otoyollardan 206 milyon 14 bin 310 araç geçişi yapılırken, gelir toplamı 618 milyon 762 bin 981 lira olarak hesaplandı.

Şimdi bu yükün önemli bir kısmını tek başına çekmesi beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, trafiğin neden olduğu hava kirliliğini de ortadan kaldırarak; yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları işgücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolar ekonomik kaybın önüne geçecek.

NORMAL BİR SEYİRE GÖRE 4 KATI FAZLA YAKIT DEMEK

Açıklamalarda bulunan Uluslararası Nakliyeciler Dernegˆi (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye'den hergün Avrupa'ya doğru yaklaşık bin 500 ticari aracın hareket ettiğini belirtti.

Ağır tonajlı araçların 06:00-10:00 ile 16:00-22:00 arasında trafiğe çıkışlarının yasak olduğunu hatırlatan Şener, “Bu 10 saatlik dilim arasında sadece FSM'yi kullanmalarına izin verilmekteydi. Günün yarısı gidiyordu. Köprüler açıldığında da bütün araçlar buraya yöneldiği için trafik içinden çıkılmaz hal alıyordu. Durduğumuz bir yana geçebildiğimiz saatlerde de araçlar normal seyire göre 3-4 katı fazla yakıt harcıyorlardı” diye konuştu.

ZAMAN İSRAFINA KESİN ÇÖZÜM

3. Köprü'nün ticareti hareketli kılacak önemli bir proje olduğunu belirten UND Başkanı Şener, “Eski köprüden 3 saatte geçeceği yolu araçlarımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü sayesinde yarım saatte alacak. Zaman israfı ortadan kalkacak, büyük bir tasarruf doğacak. Bu köprüyü yapanlar millete büyük hizmet etmişlerdir” dedi.

İTHALAT DA İHRACAT DA RAHATLAYACAK

İpsala, Kapıkule ve Hamzabeyli'den yurtdışına çıkacak araçların eski köprüyü kullandığına değinen UND Başkanı Şener, “Araçlarımız 45-50 bin dolarlık yük taşısa günlük önemli bir ihracat sorunlu geçiyordu. Bazen köprüdeki beklemelerden araçlarımız sınır kapılarında 1 günlük kayıba uğruyordu. Araçlarımız Avrupa'daki zaman dilimi yasaklarına takılıp haftasonuna kalıyordu. Şimdi yeni köprünün ciddi faydaları olacak. Ayrıca İstanbul'dan Güney'e, Orta Asya'ya ve İran'a yapılan ihracat da rahatlayacak" diye konuştu.

Bu haber toplam 3690 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT